Firefox: készül a Windows 8-as kiadás

A múlt héten elkezdődött a Firefox Metro stílusú verziójának fejlesztése – írta meg a böngésző egyik programozója a blogjában. Amint az ismert, a készülő Windows 8-ban ezt a Windows Phone 7-ben megismert stílusnyelvet erőlteti a Microsoft, a cég tervei szerint az új alkalmazások java része ezt használja majd. A Mozilla az elterjedt böngészők fejlesztői közül a múlt hónapban elsőként jelezte, hogy szerepel a tervei között ennek a felületnek a támogatása.

Az amerikai PC World hívta fel rá a figyelmet, hogy a vázlatos ütemterv szerint az idei második negyedévben elkészül egy olyan technológiai demó, amelynek célja, hogy bemutassa: a Firefox megvalósítható a Metro környezetben is. Ennek sikerétől függően következnek majd az alfa- és béta-verziók a második félévben.

A fejlesztésről hírt adó programozó a blogposztban leírja: a Windows 8 háromféle alkalmazástípust támogat: hagyományos asztali szoftvereket, Metro-appokat és Metro stílussal okosított desktop böngészőket – a Firefox az utóbbi kategóriába kerül majd. Ennek előnye, hogy a browser mind asztali, mind Metro stílusú programként futtatható lesz majd a telepítés után, és hozzáfér a legtöbb Win32 API-hoz, nem csupán a metrós programozási környezet Windows Runtime (WinRT) API-jához.

Majd kiderül, jobb-e metróval menni
Majd kiderül, jobb-e metróval menni

Az alkalmazástípus korlátja, hogy a Metro-felületen a böngésző csak akkor indítható el, ha az az alapértelmezett. Tehát ha például a felhasználó az Internet Explorer 10-et használja így, akkor a Firefox csak az asztalon lesz elérhető, ahol természetesen több böngésző is futhat egyszerre.

Egyelőre azonban számos kérdésre nincs válasz. A Mozilla fejlesztői például még azt sem tudják, hogy a program bekerülhet-e majd a Windows Store-ba, hiszen nem száz százalékban Metro-alkalmazásról van szó. Hasonlóképpen nem világos, hogy a Windows 8-hoz készülő verzió fut-e a rendszer ARM-kiadásán, illetve hogy a Metro-felületen működni fog-e a Flash-támogatás.

Arról, hogy a Firefox e kiadása hogy fog kinézni, lehet sejtésünk akkor, ha megnézzük a Windows 8 fogyasztói előzetesében elérhető böngészőt, az Internet Explorer 10-et. Lehet, hogy ugyanolyan típusú alkalmazásról van szó, mint amilyenről a Mozilla programozója írt, de ha felhasználói szempontból nézzük, gyakorlatilag két Internet Explorer 10-et látunk a rendszerben, egy hagyományos asztalit és egy Metro stílusút. Az utóbbi – noha ugyanazt a megjelenítő motort használja – jóval korlátozottabb funkcionalitású, mégis ez az alapértelmezett: ha bármi meghívja a böngészőt, ez indul el (de szerencsére van mód az alapértelmezés felülírására). A felhasználói felülete is teljesen eltér a desktopváltozatétól – csak egy példa: a címsor nem felül, hanem alul található –, és a korlátai közé tartozik, hogy nem támogatja a kiegészítőket, így a Javát és a Flasht sem.

Azóta történt

Előzmények