Happy enddel zárul a böngészőbalhé?

Ha minden jól megy, a Microsoft már 2010 elején megkezdheti böngészőválasztó alkalmazásának automatizált telepítését az európai Windows-felhasználók számítógépeire – derült ki az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai biztosának mai sajtótájékoztatóján. Neelie Kroes az újságíróknak elmondta: az amerikai szoftvervállalat – mely ellen az Internet Explorer Windowsba integrálásának gyakorlata miatt folyik uniós eljárás – a visszajelzések alapján tovább csiszolta a probléma megoldására júliusban tett javaslatát, amely e változtatásokkal már kielégítőnek tűnik. „A Bizottság előzetes véleménye az, hogy a Microsoft vállalása valóban választ ad a versenyügyi kifogásainkra” – mondta a biztos asszony.

Amint arról beszámoltunk, az EB 2007 végén indított újabb vizsgálatot a Microsoft ellen, miután a konkurens Opera Software panasza alapján felvetődött a gyanú, hogy az amerikai vállalat az internetes böngészők piacán jogellenesen korlátozza a versenyt azzal, hogy a Windowsokba beépíti saját browserét. A versenyügyi biztos hivatala idén januárban hozta nyilvánosságra az eljárás előzetes megállapításait, melyek szerint a böngésző integrációja az operációs rendszerbe törvényellenes.

A Brüsszel és böngészőpiaci konkurensei számára egyaránt elfogadható megoldást megtalálni igyekvő Microsoft több javaslatot is tett a „böngészőprobléma” megoldására, a legutóbbit július végén. E szerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét a felhasználók számára. E rendszereken egy választóképernyő bukkan majd fel, melyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik rivális browsert alapértelmezetté tenni. Az elképzelés szerint a képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP-t futtató számítógépekre.

Mindenre figyeltek

Az elképzelést általában jónak tartották a konkurensek, de a gyakorlati megvalósítás javasolt módját nem, ezért számos megjegyzést és kifogást fogalmaztak meg. Mint most kiderült: a Microsoft ezek alapján tovább finomította a böngészőválasztó űrlapot, mely a mostani állás szerint a következőképpen fog működni.

Indulásakor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos az internetböngésző. Leírja, hogy a piacon számos browser létezik, és „a következő képernyőn” ezek közül választhatja majd ki a neki tetsző(ke)t a felhasználó. A választóképernyőn (ez látható a mellékelt, nagyítható képen) a gyártók neve szerint ábécésorrendben lesznek felsorolva majd a szoftverek, mindegyik egy logót, egy rövid leírást, egy „telepítés”, továbbá egy „további információ” gombot kap. Ugyanitt olvashatnak a felhasználók arról, hogy lehetőségük van a felsorolt bármelyik böngészőt alapértelmezetté tenni vagy kikapcsolni – az Internet Explorer kikapcsolására közvetlen hivatkozás is mutat majd.

A Microsoft hangsúlyozza, hogy az Explorer deaktiválása a böngészőt hozzáférhetetlenné teszi az operációs rendszer és annak alkalmazásai számára, mivel a futtatásához elengedhetetlen fájlok sem fognak betöltődni a rendszer következő indulásakor. Azaz: ilyenkor semmilyen körülmények között nem lehet majd meghívni a programot, még akkor sem, ha más böngésző nincs telepítve. Természetesen az Explorer bármikor visszakapcsolható.

Igazi happy end

A javaslat szerint a Microsoft vállalja továbbá, hogy az EU területén öt évig biztosítja a böngészőválasztó alkalmazást Windows XP, Vista és Windows 7, illetve az esetleges újabb operációs rendszerekre. Ebben az időszakban Brüsszel bármikor ellenőrizheti, hogy a megoldás változatlanul megadja-e a valódi választás lehetőségét a felhasználóknak.

A Microsoft javaslatát az EB most nyilvános konzultációra bocsátja: az erről szóló felhívás október 9-én jelenik majd meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában, ezután az érdeklődőknek egy hónapja van a kommentárok beküldésére. Döntés az ügyben ezt követően születhet. „Ha elfogadjuk, a választóképernyő a határozat meghozatalát követő két hónapon belül eljuthat a felhasználókhoz” – mondta a biztos asszony, aki korábban világossá tette, hogy még azelőtt szeretne pontot tenni az ügy végére, hogy az év végén lejár a mandátuma.

Azóta történt

Előzmények