Az Opera győzött: a Windows felajánlja a konkurens böngészőket is

A Microsoft tegnap új javaslattal állt elő, melynek célja, hogy kielégítse az Európai Bizottság (EB) elvárásait az Internet Explorer és a Windows szétválasztását illetően, illetve hogy a cég európai üzletpolitikája megfeleljen az uniós versenytörvényeknek.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 7-et speciális változatban hozza forgalomba Európában: az úgynevezett „E” Winodowsok nem tartalmazzák az Internet Explorert (ezt külön lemezen adják), a partnerekre vagy a vásárlókra bízzák, hogy milyen böngészőt telepítenek az újonnan vásárolt gépekre. A cég e lépését az EB üdvözölte, ám továbbra is tartották magukat korábbi álláspontjukhoz, mely szerint ez még nem elegendő a részükről, mivel csak a vásárlók öt százaléka vesz dobozos változatot, a döntő többségük előtelepített operációs rendszerrel vásárol számítógépet, nekik tehát nincs meg az igazi választási lehetőségük.

ie

A Microsoft tegnapi bejelentéséből kiderül, hogy engedtek az uniós elvárásnak: felajánlják, hogy az új Windowsokon megjelenik majd egy olyan bejelentkező képernyő, ahol a felhasználók választhatnak a telepíthető böngészők közül, s az IE kikapcsolásával egy másik programot tehetnek alapértelmezetté. Ez a javaslat annyiban különbözik az EB által januárban felvetettől, hogy a böngészőválasztási technológiát nem a gyártóknak kell biztosítani (ez problematikus lett volna számukra a böngészőt készítőkkel kötött szerződések miatt), hanem a szoftvergyártónak.

Az EB üdvözölte a vállalat döntését, s megígérték, hogy alaposan elemzik a javaslatot, kikérik a böngésző- és a számítógépgyártók véleményét, s ha elfogadható a megoldás, akkor valószínűleg öt évre kötelezővé teszik. A Microsoft az EB döntéséig egyelőre marad a korábbi, az E-változatokat kínáló piaci modell mellett.

A javaslat kitér a régi számítógépekre is. Az alapértelmezett böngészőként az Internet Explorert futtató XP, Vista, valamint a Windows 7 tesztverzióinak használói számára a Microsoft egy weboldalt készítene, ahol felajánlják azon böngészők telepítési lehetőségét, melyek piaci részesedése legalább 0,5 százalék, de csak maximum tíz programot. A választási lehetőséget felajánló képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezne a Windows-felhasználókhoz. Hogy mely böngészőket kínálják fel telepítésre, azt évente kétszer vizsgálnák felül, s  az előző hat hónap adatait alapul véve döntenének.

browser

Thomas Vinje, az eljárást kezdeményező Opera Software ügyvédje szintén üdvözölte a Microsoft lépését, ám hozzátette, hogy alaposan meg kell vizsgálni, mivel „az ördög a részletekben rejlik”. A régi számítógépekkel kapcsolatos javaslat azonban teljes mértékben megnyerte a tetszését, szerinte egy ilyen megoldás bevezetése után „új világ kezdődik”.

A Microsoft a böngészőválasztás megkönnyítése mellett tett egy másik, jelen pillanatban kevesebb visszhangot kiváltó javaslatot is, mely a Windowsok és a külső fejlesztők által készített programok együttműködési gondjaira ajánl megoldásokat, hogy az úgynevezett interoperatibilitás minősége javuljon.

Azóta történt

Előzmények