Majdnem jó a Microsoft böngészőválasztója

Az elképzelés jó, de néhány módosításra még szükség van – így vélekednek a Microsoft böngészőpiaci riválisai arról a megoldási javaslatról, melyet az amerikai szoftvervállalat október elején készített az Európai Bizottságnak (EB). Az újabb változtatásokat kérő hivatalos észrevételeik benyújtására máig volt határidejük.

Válasszatok!

A Brüsszel és böngészőpiaci konkurensei számára egyaránt elfogadható megoldást megtalálni igyekvő Microsoft több javaslatot is tett a „böngészőprobléma” megoldására, a legutóbbit július végén. E szerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét a felhasználók számára, mégpedig egy böngészőválasztó űrlappal, melyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik rivális browsert alapértelmezetté tenni. Az elképzelés szerint a képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP-t futtató számítógépekre.

Az EB által elfogadhatónak gondolt legutóbbi verzió szerint a böngészőválasztó űrlap a következőképpen működne. Indulásakor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos az internetböngésző. Leírja, hogy a piacon számos browser létezik, és „a következő képernyőn” ezek közül választhatja majd ki a neki tetsző(ke)t a felhasználó. A választóképernyőn a gyártók neve szerint ábécésorrendben lesznek felsorolva majd a szoftverek, mindegyik egy logót, egy rövid leírást, egy „telepítés”, továbbá egy „további információ” gombot kap. Ugyanitt olvashatnak a felhasználók arról, hogy lehetőségük van a felsorolt bármelyik böngészőt alapértelmezetté tenni vagy kikapcsolni – az Internet Explorer kikapcsolására közvetlen hivatkozás is mutat majd.

Majdnem jó

Az eljárást kezdeményező Opera a múlt héten azt közölte: általánosságban jónak tartják a Microsoft javaslatát, de néhány ponton további módosításokat kérnek. A norvég céget elsősorban az zavarja, hogy a választóképernyő magában az Internet Explorerben jelenik meg. „Az űrlapnak semlegesnek kell lennie. Ezért is kérjük azt, hogy az ne egy olyan IE-ablakban jelenjen meg, amelynek a sarkában ott az IE logója. Ha egy választásnál az egyik jelölt neve és logója külön szerepelne a szavazólap tetején, azt sem fogadnánk el” – magyarázta Håkon Wium Lie, az Opera műszaki igazgatója. A cég szerint a legjobb lenne egy külön alkalmazásban megjeleníteni a választóképernyőt, de ha ez nem megoldható, legalább azt szeretnék, ha teljes képernyős módban futna az Explorer, mert így nem látszana az ablak tetején a neve és a logója.

Az Operának még egy kifogása van: az, hogy a futtatható állományok letöltésekor az Explorer figyelmeztetést jelenít meg. Szerintük ebben az esetben ezt le kellene tiltani, mivel a felhasználókat eltántoríthatja a kiválasztott böngészőalternatíva telepítésétől.

A Microsoft konkurensei a mai napig kaptak határidőt a javaslattal kapcsolatos megjegyzéseik beküldésére. Az Opera a levelét megírta, és várhatóan – bár ezt hivatalosan nem erősítették meg – a Firefoxot fejlesztő Mozilla is. Utóbbi nem hivatalosan korábban azt kifogásolta, hogy az űrlapon a böngészők a gyártók neve szerint ábécésorrendben jelennek meg, ami a kisebb piaci részesedéssel rendelkező Apple Safarinak kedvez. A Mozilla szerint a nagyobb böngészőket inkább véletlenszerű sorrendben kellene megjeleníteni.

A nagyobb riválisok közül egyedül a Google nem árulta el, hogy kért-e további módosításokat.

Azóta történt

Előzmények