A böngészőhelyzet fokozódik

Az elképzelés jó, a gyakorlati megvalósítás viszont módosításra szorul – így foglalható össze a Microsoft böngészőpiaci riválisainak válasza arra a javaslatra, melyet a szoftvervállalat az Internet Explorer Windowsba integrálásának gyakorlatát versenyügyi szempontból vizsgáló Európai Bizottságnak (EB) tett július végén.

Amint arról beszámoltunk, az EB 2007 végén indított újabb vizsgálatot a Microsoft ellen, miután a konkurens Opera Software panasza alapján felvetődött a gyanú, hogy az amerikai vállalat az internetes böngészők piacán jogellenesen korlátozza a versenyt azzal, hogy a Windowsokba beépíti saját browserét. A versenyügyi biztos hivatala idén januárban hozta nyilvánosságra az eljárás előzetes megállapításait, melyek szerint a böngésző integrációja az operációs rendszerbe törvényellenes.

A Brüsszel és böngészőpiaci konkurensei számára egyaránt elfogadható megoldást megtalálni igyekvő Microsoft több javaslatot is tett a „böngészőprobléma” megoldására, a legutóbbit július végén. E szerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét a felhasználók számára. E rendszereken egy választóképernyő bukkan majd fel, melyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik rivális browsert alapértelmezetté tenni. Az elképzelés szerint a képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP-t futtató számítógépekre.

Böngészőválasztó űrlap: a vita tárgya
Böngészőválasztó űrlap: a vita tárgya

Ravasz megoldás

Az EB kérdőívben kérte ki az érdekelt PC-gyártók és szoftvercégek véleményét a javaslatról. Amint a Wall Street Journal megtudta, az egyik válaszadó, az együttműködő rendszerek fejlesztését szorgalmazó European Committee for Interoperable Systems (ECIS) nonprofit szakmai szervezet – melynek tagjai közt az Adobe, az IBM, a Nokia, az Oracle és a Sun mellett megtalálható az Opera is – bírálta a választóképernyő gyakorlati megvalósítását. A csoport jogásza a gazdasági lapnak azt mondta, azért, mert az túl bonyolult. „A felhasználót fenyegető és zavarba ejtő figyelmeztetésekkel és kérdésekkel szembesíti a rendszer. A Microsoft ravaszul megtalálta a módját az EB által javasolt választóképernyő olyan megvalósításának, amely teljesen hasztalan” – magyarázta Thomas Vinje.

Redmond javaslata szerint a böngészőválasztó űrlap egy weboldalként jelenne meg az Internet Explorerben. Ha ezen – mondta Vinje – a felhasználó egy másik böngészőt választ, a telepítés befejezéséig hat ablakot, köztük biztonsági figyelmeztetéseket, dob fel neki a rendszer. Az ügyvéd azt mondja, hogy a böngészőfejlesztők által készített felmérésekből kiderül: a telepítéshez szükséges kattintások számával fordítottan arányos a befejezett letöltések száma.

Csak ne olyan hevesen!

Egy másik rivális, a Mozilla általánosságban támogatja a választóképernyős megoldást, de csak „módosításokkal”. Az EB nem kívánta kommentálni a kiszivárgott véleményeket, a Microsoft pedig csak annyit közölt a lappal, hogy izgatottan várják a fejleményeket.

Az Opera egyébként tegnap nyilatkozatban óvta Brüsszelt attól, hogy elhamarkodott döntést hozzon az ügyben. A szoftvercég ezzel arra a múlt héten megjelent interjúra reagált, melyben Neelie Kroes versenypolitikai biztos arról beszélt, hogy még azelőtt szeretne pontot tenni az ügy végére, hogy az év végén lejár a mandátuma. „Mi is alig várjuk a vizsgálat befejezését, ugyanakkor azt szeretnénk, hogy hatékony egyezség szülessen. A véleményünk szerint a jelenlegi megoldás nem hatékony. Azt gondoljuk, hogy figyelembe kell venni a mi megjegyzéseinket is” – mondta a Reuters-nek Håkon Wium Lie, az Opera műszaki igazgatója.

Azóta történt

Előzmények