Elkészült a Microsoft böngészőválasztója

Ahogy decemberben beszámoltunk róla, az Európai Unió és a Microsoft sikerrel zárta azokat a tárgyalásokat, melyek folyamán az Európai Bizottság azt követelte meg az amerikai cégtől, hogy az unió területén forgalomba hozott Windows operációs rendszerek esetében a felhasználók ne az Internet Explorert kapják alapértelmezett böngészőként, hanem legyen meg arra a lehetőségük, hogy más cég termékét válasszák.

A Microsoft hivatalos oldalán tegnap Dave Heiner, a vállalat alelnöke és jogtanácsosa arról számolt be, hogy hamarosan elindul az a program, melynek keretében a fogyasztók már használhatják azt a választóképernyőt, ahol eldönthetik, melyik böngésző legyen windowsos gépükön az alapértelmezett. Bár a tesztek még folynak, de azt tervezik, hogy a jövő héten elindítanak egy kísérleti üzemet, majd március elsejétől Európában fokozatosan bevezetik az új rendszert.

A kompromisszumos megoldás biztosítja azt, hogy mind a gyártók, mind a felhasználók azt a böngészőt telepítik alapértelmezettként a PC-jükre, amelyiket akarják, s ha úgy döntenek, akár ki is kapcsolhatják az Internet Explorert (ez a program mindenképp ott lesz a Windowsban, mivel ennek elemeit a rendszer több más helyen is használja). A Microsoft a Windows XP SP2 és SP3, a Windows Vista és a Windows 7 operációs rendszereket futtató felhasználók számítógépeire automatikus frissítésként juttatja el a böngészóválasztó modult, március 1-jétől. Azokra a PC-kre, melyeken ez a szolgáltatás nem aktív, manuálisan lesz telepíthető a Windows Update webhelyről. A folyamat pontos részleteit és menetét decemberi cikkünkben ismertettük, ebben nem történt semmi változás.

A jövő héten a böngészőválasztót Nagy-Britanniában, Belgiumban és Franciaországban kezdik el tesztelni.

Microsoft böngésző

Azóta történt

Előzmények

  • Vége a böngészőbalhénak: mindenki választhat

    Ezúttal bírság és más szankciók kiszabása nélkül zárult a Microsoft elleni vizsgálat. Jövő tavasztól a Windows-felhasználók választhatnak, milyen böngészőt szeretnének.

  • Majdnem jó a Microsoft böngészőválasztója

    Tovább finomítaná a már többször átdolgozott javaslatot az Opera és a Mozilla. Az uniós biztos még a mandátuma lejárta előtt szeretne dönteni.

  • Happy enddel zárul a böngészőbalhé?

    Az európai „böngészőügy” a végéhez közeledik: a hatóság elégedett a visszajelzések alapján finomított böngészőválasztó űrlappal. A megoldást nyilvános konzultációra bocsátják.

  • A böngészőhelyzet fokozódik

    A Microsoft riválisai szerint a probléma megoldására javasolt választóképernyő a jelenlegi formájában nem elfogadható. Születik-e döntés az uniós biztos mandátumának lejártáig?