A Microsoft újabb engedményt tett az Internet Explorer kapcsán

Nagy valószínűséggel hamarosan, december 15-én megszületik a döntés: elfogadják-e az Európai Unió versenyfelügyeleti szervei a Microsoft javaslatát, mely szerint a jövőben az európai fogyasztók olyan windowsos gépekhez jutnának az üzletekben, melyek az első használatkor egy válaszótóképernyőt kínálnának fel, ahol a vevő eldöntheti, hogy melyik böngészőt szeretné használni számítógépén.

Az erről szóló Microsoft-javaslatról az IT café is beszámolt az ősszel, s a Bloomberg hírügynökség információi szerint a cég az eljárást 2007-ben kezdeményező Opera, valamint a Mozilla és a Google kérésére módosított az eredeti koncepción, s így a választóképernyőn a böngészők (a jelenlegi tervek szerint az Internet Explorer, a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari) ikonjai és letöltési linkjei nem ábécésorrendben, hanem véletlenszerűen jelennének meg, s nem egy Internet Explorer-ablakban, hanem egy egyedi alkalmazás ablakában.

További változtatásokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Az információt egyelőre még egyetlen érintett sem erősítette meg hivatalosan. Ha az EU december 15-én elfogadja a javaslatot, akkor a Microsoft valószínűleg februártól az új megoldással fogja árulni a Windowsokat, illetve az aláírás után nyolc héten belül a már meglévő rendszerek felhasználóihoz is el kell juttatni a választóképernyőt a Windows Update segítségével.

Azóta történt

Előzmények

  • Majdnem jó a Microsoft böngészőválasztója

    Tovább finomítaná a már többször átdolgozott javaslatot az Opera és a Mozilla. Az uniós biztos még a mandátuma lejárta előtt szeretne dönteni.

  • Happy enddel zárul a böngészőbalhé?

    Az európai „böngészőügy” a végéhez közeledik: a hatóság elégedett a visszajelzések alapján finomított böngészőválasztó űrlappal. A megoldást nyilvános konzultációra bocsátják.

  • A böngészőhelyzet fokozódik

    A Microsoft riválisai szerint a probléma megoldására javasolt választóképernyő a jelenlegi formájában nem elfogadható. Születik-e döntés az uniós biztos mandátumának lejártáig?

  • Pontokba szedve: Mit akar a Mozilla?

    A jelenlegi nagy kérdés: mit szeretne a Mozilla? Böngésző nélküli operációs rendszert, vagy a jelenlegi rendszer reformját? Esetleg mindkettőt?