A Microsoftot kiakasztotta a Google Explorerbe szánt kiegészítője

Ahogy az várható volt, a Microsoft nem fogadta kitörő lelkesedéssel, hogy a Google kiadott egy nyílt forrású kiegészítőt, a Chrome Frame-et az Internet Explorer 6-os, 7-es és 8-as verzióihoz, melynek segítségével a felhasználók az IE-ben a Google böngészőjének, a Chrome-nak a megjelenítő és  a JavaScript-motorját futtathatják, s melytől azt várják, hogy jelentősen felgyorsítja az IE sebességét. (A Computerworld által közöltt SunSpider teszt szerint tízszer gyorsabb lett a Microsoft programja a kiegészítő használatával – pontosabban a JavaScript-futtatás lett ennyivel gyorsabb.)

chrome frame
Forrás: Computerworld

A Microsoft képviselője ezek után nem sokkal nyilatkozott az ars technicá-nak, s óvta az IE-felhasználókat a plug-in feltelepítésétől, ugyanis szerintük e program futtatása csökkenti a böngésző biztonságosságát, megtöri az Explorer gondosan kialakított biztonsági rendszerét. A szóvivő felhívta arra a figyelmet, hogy egy igen jó és biztonságos böngészőt fejlesztettek az Internet Explorer 8-cal, melyet az NSS Labs tavaly augusztusban egy (a Microsoft által szponzorált) felmérésében a legbiztonságosabbnak ítélt a piacon.

A fenti állítások igazságában több szaklap újságírója is kételkedik, s felhívják a figyelmet arra, hogy a Chrome néhány kezdeti nehézség után óriásit javult a biztonság terén, kiváló az automatikus frissítési szisztémájuk, s számtalan más felmérést lehetne idézni, amelyek épp a Google böngészőjének stabil változatát tartják ma a legkevésbé sérülékeny programnak ezen a területen. Arra is utalnak, hogy a Chrome még sokáig nem fog akkora piaci részesedést elérni, hogy az Explorer helyett ez a böngésző legyen a crackerek fő támadási célpontja, jelenleg elhanyagolható a Chrome-ra írott malware-ek száma (a Chrome jelenleg körülbelül 3 százalékos részesedéssel rendelkezik). S azt sem szabad elfelejteni, hogy a Chrome Frame három IE-verzióra jött ki, s ezek közül a 6-osnak igen rossz a biztonsági reputációja, s e téren a 7-es is bőven elmarad a 8-as verziótól, vagyis a kiegészítő itt sem valószínű, hogy rontaná a védettséget.

A Microsoft fejlesztőmérnöke, az IE-ért felelős menedzser, Amy Bazdukas mindenesetre elmondta, hogy nem tervezik a Chrome Frame blokkolását a böngészőben.

A Google a Microsoft-nyilatkozatra válaszként szintén kiadott egy közleményt, melyben cáfolják azt, hogy a kiegészítő biztonsági problémákat okozhatna az Internet Explorerben.

Azóta történt

Előzmények