Hirdetés

Fordulatot akarnak a Microsoft befektetői

A Microsoft 20 legnagyobb befektetője közül legalább három azt szeretné, ha Steve Ballmer jelenlegi elnök-vezérigazgatót egy olyan ember követné a poszton, aki szükség esetén képes lehet új irányba terelni a vállalatot, írja a Reuters hírügynökség belsős, de nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

Amióta Ballmer bejelentette, hogy egy éven belül távozni fog, az új elnök-vezérigazgató keresésére létrehozott bizottság folyamatosan egyeztet a cég nagybefektetőivel is az új CEO személyéről. A kiszivárgott információk szerint a bizottság kezdetben egy nagyjából 40 fős listával indított, melyek egyaránt tartalmaztak belsős és külsős jelölteket, és azóta folyamatosan szűkítik a lehetséges befutók körét. Arról egyelőre semmit nem lehet tudni, hogy kik szerepelnek potenciális jelöltként, de a Reuters riportja szerint akadnak néhányan, akik olyan külsőst szeretnének a Microsoft következő elnök-vezérigazgatójának tudni, aki a múltban már bizonyította, hogy szükség esetén képes komoly fordulatot hozni egy nagyvállalat életében.

Úgy hírlik, egyelőre két ilyen ember neve merült fel, az egyik a Ford jelenlegi társ CEO-ja, Alan Mulally, valamint Mike Lawrie, aki most a Computer Sciences elnök-vezérigazgatója, és éppen egy többéves átalakítási folyamatot vezényel le a vállalatnál.

Az igény felmerülése a befektetők részéről nem meglepő, bár tény, hogy a Microsoft igen messze van az olyan kritikus helyzettől, ami az ilyen típusú vezetők bevetését szokta igényelni. A redmondi óriás még mindig hatalmas nyereséget termel, és annak ellenére, hogy bizonyos üzletágai  és termékei jókora veszteségeket okoznak – a Bing például két év alatt 3 milliárdos, a Surface 900 milliós lyukat ütött a büdzsén – összességében jócskán pozitív a mérleg. A változást remélő befektetők aggódása a Microsoft jövőjét illetően persze egyáltalán nem alaptalan, hiszen a vállalat egyelőre képtelen volt komoly eredményt felmutatni a PC-s piacot maga alá gyűrő okostelefon- és tabletpiacon.  Az IT szektor igen gyorsan változó világában pedig még nem lehet megmondani, hogy a Microsoft által az elmúlt egy-két évben meghozott stratégiai döntés hatása elegendő lesz-e ahhoz, hogy a cég a jövőben ne szenvedje meg túlságosan a mobilpiac növekedésének korai éveiben meghozott rossz döntéseit.

Sokak szerint a Nokia mobiltelefon-üzletágának felvásárlásával „visszaszerzett” Stephen Elop lehet az elnök-vezérigazgatói szék legnagyobb esélyese, bár nyíltan ezt sem Steve Ballmer, sem a bizottság tagjai nem mondták ki. Arról sincs még hír, hogy a bizottság munkájában is részt vevő, és még mindig nagyon nagy befolyással rendelkező Bill Gates kit látna szívesen az általa alapított vállalat következő vezetőjeként.

Azóta történt

Előzmények