Év végén érkezhetnek a frissített Surface tabletek

Több nagy, általában megbízható és hiteles fülesekkel Microsoft értesülésekkel szolgáló oldal is azt írja, hogy a Microsoft befejezte a Surface termékcsalád ráncfelvarrását, és az új, külsőleg alig, de belsőleg jelentősen módosuló modellek még az év vége előtt kaphatóak lesznek.

Az eddig kiszivárgott információk alapján a Surface 2 Prókat az Intel új, alacsony fogyasztású Haswell Core i5 processzorai fogják hajtani, és úgy fest, hogy az eddig 4 GB RAM-os kiépítés mellett már 8 GB memóriával is megvásárolhatjuk a gépet. A Haswell processzorok alkalmazása jótékony hatással lesz az eredeti Surface Pro nagyon sokat kritizált, mindössze 5 órás üzemidejére, az új verzió ennek nagyjából a másfélszeresére lesz képes egy töltéssel. A formaterv nem változik, de az integrált állványon némileg finomítottak, és kétállású lesz: az egyik a hagyományos laptop “élményhez”, a másik pedig kissé egyenetlen felületen történő használathoz. Az árról egyelőre nincs hír, de vélhetően hasonló (de semmiképp sem magasabb) összegért lehet majd megvenni, mint mérsékelt sikerű elődjét. A tablet operációs rendszere természetesen már a Windows új, 8.1-es verziója lesz.

Ami a Surface RT-t illeti, a Microsoft igyekszik maga mögött hagyni az eredeti modell sikertelenségét, amit jól mutat, hogy még a névből is száműzik az RT jelzést, hogy még véletlenül se emlékeztessen a mintegy 900 millió dolláros veszteséget okozó elődjére. A Surface 2-ben az NVIDIA Tegra 4 lapul majd, és szintén rendelkezni fog az állítható támasztékkal. A hardveres módosításoknál azonban sokkal fontosabbak lennének a szoftveres fejlesztések, de ezt minden bizonnyal a Microsoftnál is tudják, hiszen az RT bukásának sem a gyenge hardver vagy a gyatra anyagminőség és összeszerelés volt az oka.

A Neowin értesülése szerint a Microsoft a Surface 2 Pro és a Surface 2 piacra dobását nagyszabású reklámkampánnyal fogja kísérni, és fokozottan ügyel majd arra, hogy a vállalat üzenete, a termékek egyedisége “átmenjen” a fogyasztók felé.

Ahogy korábban már többször írtunk róla, a Surface – és főleg a Surface RT – nem éppen egy sikersztori a Microsoft számára. A Surface Pro főleg magas ára, sokáig korlátozott elérhetősége és viszonylag gyenge akkumulátoros üzemideje miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az RT pedig a vállalat egyik legnagyobb modernkori bukásává vált. A termék által a Microsoft egyenlegén ütött 900 millió dolláros lyuk (ami főleg a jelentős árcsökkentések hatása volt) és a hatalmas veszteség elfedésére irányuló törekvések a hírek szerint jelentősen felgyorsították Steve Ballmer “nyugdíjazását” az elnök-vezérigazgatói székből.

Azóta történt

Előzmények