Marad az ingyenes Windows az oktatásban, de választható lesz a Linux is!

Ma – a korábbi szerződés lejárta előtt egy nappal – sikerült megállapodnia a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) a Microsoft Magyarország Kft.-vel a közoktatásban tanuló diákok és a tanárok számára ingyenes szoftverhasználatot biztosító Campus és School programok meghosszabbításáról. Az új szerződés a korábbi gyakorlattal ellentétben csak egy évre szól, és lehetőséget ad a nyílt forráskódú termékek használatára is. (Az ügy hátteréről lásd korábbi írásunkat: Mi lesz a magyar diákok legális Windowsával?)

Amint a GKM által kiadott rövid közleményben áll: a megújult megállapodás révén 2009. február 28-ig biztosított a hazai köz- és felsőoktatásban a jogtiszta szoftverek használata. A szerződés értelmében mostantól – a hazai kutatóintézetek és a K+F tevékenység támogatása érdekében – a Magyar Tudományos Akadémia intézményei is csatlakoznak a programhoz.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően az idei évtől a zárt forráskódú szoftverek használata mellett a nyílt forráskódú alkalmazások beszerzését is támogatni kívánja az állam. Éppen ezért 2008-tól az óvodák, az általános és középiskolák, valamint a felsőoktatásban dolgozók és tanulók szabadon eldönthetik, hogy az eddig használt zárt szabványú szoftvereket vagy esetleg nyílt forráskódú termékeket használnak. Az utóbbiak terméktámogatását lehetővé tevő licenc-keretmegállapodás és az erre alapuló szállítói szerződés még ez év áprilisában megkötésre kerül – közölte a szaktárca.

Azóta történt

Előzmények