Lelassult, de nem állt meg az EV-átállás

A Northvolt vezérigazgatója is beismerte, hogy megtorpant a nagy EV-őrület, de szerinte a trend a nehézségek ellenére folytatódik.

Lehet, hogy minden sarokra jut majd lassan egy akkumulátorgyár vagy EV-üzem, ettől függetlenül lassan mindenki beismeri, hogy az EV-őrület megtorpant. Így tett a Northvolt vezérigazgatója is. A svéd akkumulátorgyártó vezetője szerint ugyanakkor a trend a lassulás ellenére folytatódik, vagyis átállunk az elektromos járművekre.

Minderről akkor beszélt, amikor bejelentett egy új, 4,5 milliárd eurós akkugyárat Heide számára, 3000 álláshellyel. Ez még ebben az évtizedben elkészül, és évi 1 millió autóhoz termel majd klímabarátnak mondott akkumulátorokat.

Peter Carlsson úgy fogalmaz, hogy bár felhős az ég, csökkenőben van a trend, de messzebbről nézve az látszik, hogy a változások és a megatrend velünk marad, kétségtelen, hogy a belső égésű motorokról az EV-kre állunk át. Az ipar szerinte tovább nő, magas energiaárak, kamatok és alapanyagárak ide vagy oda.

Az eseményen Olaf Scholz német kancellár is részt vett, az új gyárat pedig országuk vonzerejének jeleként értékelte. Szerinte a jó autók gyártása továbbra is az iparuk alapja marad, ehhez akkuk kellenek, európai, német gyártással, tette hozzá – így pedig biztosíthatják a technológiai önállóságot, értékteremtést, folytatta.

A projekt 902 millió euró támogatást kap.

Azóta történt

Előzmények