Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború

Kínában a túlkészletek miatt számítanak fokozódó árháborúra az EV-piacon. Nem minden régióban száguldanak az EV-k eladásai.

Jelenleg nem az történik az EV-k piacán, amit a legtöbb cég várt, ezt pedig jól tükrözi az is, hogy a Teslák vételára gyakorlatilag mindenhol csökkent. A realistább elemzők egy ideje már mondják, hogy az EV-szektor növekedése azért nem áll meg, de nem lesz olyan csillagászati, mint sokan hitték, több okból sem.

Ennek egyik jele, hogy a kínai állami National Development and Reform Commission szerint fokozódik majd az árháború az EV-gyártók között, ugyanis túl nagy készletek állnak már rendelkezésre. A verseny egyre nő, idén 150 új autó piacra dobására számítanak, ebből 110 NEV lesz (new energy vehicle).

Az NDRC szerint a NEV-kereslet (EV és plug-in hibrid) idén 2,1 millióval nő, de a legnagyobb három NEV-márka, a BYD, az Aito és a Li Auto 2,3 millióval fokozzák az idei szállítást, vagyis túlkészlet várható.

Az árcsökkentések további oka, hogy az akkumulátorok költségei csökkennek, illetve gazdasági kérdéseket is említenek. Kínában a BYD, a Denza, a Tesla és a Li Auto is jelentősen mérsékelték áraikat.

Ilyen környezetben nincs könnyű dolga egyébként a Xiaominak, de az már 70 ezer rendelést kapott az SU7-re, amelyből idén több mint 100 ezer darabot szállítana le.

Az IEA szerint az EV-eladások idén jelentősen emelkednek majd a gazdasági és egyéb problémák ellenére is, de a fő kérdés az olcsó ár és a töltési hálózat fejlődése marad. Az idei évre 17 milliós eladást várnak (a tavalyi 14 milliós után), és bár globálisan minden ötödik eladott autó EV lesz, ebből 10 millió Kínában talál majd gazdára. Egyes régiókban nagy nehézséget okoznak majd az alacsony haszonkulcsok, ingadozó akkuárak, magas infláció, megszűnő támogatások – ezek mind a növekedés ütemét vethetik vissza, de a párizsi IEA szerint a globális eladási adatok erősek maradnak.

A Bosch, a világ legnagyobb autóipari beszállítója ebben kevésbé bízik, a stagnáló autógyártás előrejelzése mellett további költségcsökkentéseket és kirúgásokat helyeztek kilátásba.

Azóta történt

Előzmények