A leggyorsabb internetcsomagok Magyarországon

Az elmúlt hónapokban megkezdődött Magyarországon a vezetékes széles sáv új generációjának terjedése. A két nagy, országos lefedettségű szolgáltató, az ADSL-piacon legnagyobb T-Home, illetve a kábeles szegmensben piacvezető UPC néhány hónap eltéréssel vezette be a piacra a korábbiaknál jóval gyorsabb le- és feltöltési sebességet biztosító lakossági csomagjait, melyek a folyamatban lévő hálózatfejlesztések előrehaladásával szinkronban egyre több településen válnak elérhetővé.

Hirdetés

Jelenleg a legnagyobb maximális sávszélességet feltöltési irányban a T-Home Optinet Super, illetve a már régebb óta piacon lévő, de csak bizonyos szolgáltatási szigeteken megrendelhető Digi TopNet nyújtja: mindkét csomag 50 Mbps le- és 25 Mbps feltöltési sebességet ígér (a T-Home ezeknek az értékeknek a felét, a Digi nagyjából a hatodát garantálja). Letöltésben a július 1-jén bevezetett UPC Fiber Power 120 tűnt befutónak, de – amint arra egy olvasónk felhívta a figyelmünket – azzal egy időben egy kazincbarcikai szolgáltató annál gyorsabb hozzáférést vezetett be. A PARISAT Kft. legnagyobb sávszélességű csomagja 140 Mbps maximális letöltési sebességet biztosít – jelenleg ez a hazai rekord a lakossági piacon.

Az IT café kérdéseire válaszolva Boros Bálint, a Kazincbarcikán és a környező településeken kábeles tévé-, internet- és telefonszolgáltatást kínáló, 1991-ben alapított cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy július 1-jén a vállalkozás 18. születésnapja alkalmából vezették be új ajánlataikat. A minden tekintetben korlátlan Optic Force 70 és Optic Force 140 (feltöltési irányban 6, illetve 10 Mbps sebességű) csomagok elindítása az EuroDOCSIS 3.0 technológiára történő áttéréssel vált lehetségessé. „Ez elméletben maximum 4 csatorna összefogásával 200 Mbps sebességre képes a Motorola SB6120 modemmel” – írta e-mailben küldött válaszában Boros.

A PARISAT jelenleg körülbelül 15 000 háztartást ér el internetszolgáltatásával, és ennek a területnek a 99,8 százalékán adott az EuroDOCSIS 3.0 technológia. A két új csomag (melyek havi díja listaáron 15 990, illetve 20 990 forint) egyelőre csak Kazincbarcikán érhető el, de hamarosan rendelhető lesz a cég teljes szolgáltatási területén. „E két csomag bevezetését a hónapokig tartó tesztelés és konfigurálás, valamint a hálózatunk kiváló minősége tette lehetővé, amit bizonyít az is, hogy upstream irányban egy darab logikai csatornát használunk ATDMA 64QAM modulációval és 6,4 MHz-es csatornasebességgel” – írta az ügyvezető. A 140 Mbps-os letöltési sebesség a cég tesztjei szerint a hálózatukon biztonsággal kiadható legnagyobb sávszélesség jelenleg, ezért esett erre a választás – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények