Postagalamb-ADSL: 1:0

Winston, a galamb(Infobulvár) Egy, az internetkapcsolata minőségével elégedetlen dél-afrikai vállalkozás sajátos módját választotta annak, hogy felhívja a szolgáltató figyelmét a tarthatatlan állapotokra: adatátviteli versenyt rendezett az ADSL széles sávja és egy postagalamb között. Mindkét versenyzőnek ugyanaz volt a feladata, a cég, a The Unlimited egyik call centeréből az attól 80 kilométerre fekvő központba kellett eljuttatni 4 gigabájt adatot. A galamb nyert.

Hirdetés

A 11 hónapos Winston 2 óra 6 perc és 57 másodperc alatt juttatta el a célszámítógépre az adatokat egy, a lábára erősített pendrive-on. Maga a repülés nem tartott ennyi ideig, de az időeredménybe a korrekt összevethetőség kedvéért beleszámolták azt az időt is, ami az adatok átmásolásához kellett az USB-s tárolóról a PC-re. A madár célba érésekor a feltöltés az ADSL-kapcsolaton még csak 4 százaléknál járt.

A pellengérre állított internetszolgáltató, a Telkom – mely történetesen a legnagyobb Dél-Afrikában –, a média figyelmét is felkeltő akció után nyilatkozatban hárította el a felelősséget. A távközlési vállalat meg van győződve róla, hogy nem az ő hibájuk a gyenge sávszélesség. „Már több útmutatást is adtunk az ügyfélnek, de eddig egyiket sem fogadták el” – írták.

A The Unlimited és a versenyről szóló híradások azt elfelejtették megemlíteni, hogy papíron milyen le- és feltöltési sebességű ADSL-kapcsolatról van szó. Az akció hivatalos oldalán egy kommentből az olvasható ki, hogy 1024 kbps sávszélességű a kérdéses csomag: ha ez a feltöltési sebesség, akkor a célértéktől valóban messze elmarad az aktuális adatátviteli érték. 1024 kbps-mal 4 GB adatot körülbelül 8 óra 45 perc alatt lehet elküldeni, ezen a távon Winston megszorongatásához viszont legalább 4 Mbps feltöltési sebességű versenyzőre lett volna szükség.

A postagalamb-alapú IP-adatátvitel ötlete egyébként nem eredeti: az Internet Engineering Task Force (IETF) egyik, 1990-es április 1-jei RFC-jében írták le először. 2001-ben egy norvég linuxos csapat már a gyakorlatba is átültette: ők körülbelül öt kilométeres távolságba próbáltak küldeni 9 adatcsomagot. Az a kísérlet árnyaltabb képet adott az IP over Avian Carriers (IPoAC) technológia megbízhatóságáról: a csomagveszteség rendkívül magas (55%) volt, a válaszidő pedig 3000 és 6000 másodperc között mozgott.

Azt nem tudni, hogy a múlt heti galambröptetés óta javult-e a The Unlimited internetkapcsolatának minősége, de az biztos, hogy Winston rendkívül népszerű lett: a Facebookon néhány nap alatt közel 6500 ismerőst gyűjtött össze.

Azóta történt

Előzmények