Jövőre állhat össze a globális kriptohatóság

A világ hatóságai közös szervezetet hozhatnak létre a kriptopiac felügyelete érdekében, jelentette ki az Értékpapír-jutalékok Nemzetközi Szervezete.

Az Értékpapír-jutalékok Nemzetközi Szervezete (IOSCO) szerint nagyon valószínű, hogy a világ hatóságai már jövőre elindítanak egy közös szervezetet, amely célja a kriptopénzekkel kapcsolatos törvények összehangolása a világban.

Az IOSCO szerint a világ hatóságai jelenleg a kriptopénzekre, a koronavírusra és a klímaváltozásra fókuszálnak a legnagyobb erőkkel. Az IOSCO szerint elég megnézni, hogy mennyi kockázatról van szó, ráadásul a kriptopénzekkel kapcsolatos aggodalomról intézményi szinten folyik a párbeszéd.

A kriptopiac jelentette kockázatok közé sorolta a kiberbiztonságot, a működési ellenállóságot, az átláthatóság hiányát – a hatóságokat ugyanakkor a nagyon magas volatilitás is aggasztja, amit már csak a bitcoin árfolyama, és az egy hónap alatt elpárolgott 800 milliárd dollár is jelez.

A jelentések szerint miután a TerraUSD nevű stablecoin nemrég rövid idő alatt elveszítette az értéke jelentős részét, már az amerikai politikusokat is a kriptotörvények szigorítására sürgetik.

Az IOSCO szerint egyértelműen szükség van egy globális szervezetre, amely összehangolja a kriptotörvényeket. Ez a szervezet vezetője szerint már jövőre összeállhat, ugyanis a kriptopiac a klímahelyzet és a koronavírus mellett hatalmas figyelmet kap.

Azóta történt

Előzmények