Az USA is kivonná a szén-dioxidot a levegőből

3,5 milliárd értékű programot indít az USA, hogy felgyorsítsa azon technológiák fejlesztését, amelyek ezt a célt segítik.

Az amerikai energiaügyi minisztérium a múlt hét végén indította el azt a programot, amelynek a célja, hogy négy nagy projektnek adjon tőkét: ezek a szén-dioxidot vonnák ki a levegőből.

A Biden-kormány a technológiába most 3,5 milliárd dollárt fektet, és az évszázad végére elérnék a zéróemissziós célokat.

Az ENSZ egy múlt havi jelentésében hangoztatta, hogy a világnak ilyen technológiákra van szüksége, és itt nem csak fák ültetéséről van szó, hanem nagyon költséges technológiákról is, amelyek „kiszívják” a levegőből a szén-dioxidot. Ellenkező esetben a jelentés szerint nem érhetőek el a globális célok, és nem állítható meg a klímaváltozás.

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb figyelmet és befektetéseket kapnak az effajta technológiát, Észak-Amerikában és Európában már három nagy projekt is fejlesztés alatt van, de csak igen kevés szén-dioxidtól szabadítják meg a levegőt egyelőre.

Ugyanilyen, évtizedes távlatú célokra 1 milliárd dolláros alapot hozott létre idén a Google, a Meta, a Stripe és a Shopify is. Elon Musk 100 millió dolláros díjazást ajánlott tavaly azon feltalálóknak, akik ilyen technológiákkal állnak elő. Az USA szerint az évszázad közepére gigatonnás mértékben kell alkalmazni ezeket, így éves szinten 250 millió jármű kibocsátását tüntetnék el.

Azóta történt

Előzmények