Egyhavi ingyenes internet a digitális oktatásban

A lehetőség arra a 30 napra adott, amelyre a kormány a kijárási korlátozásokat és a digitális oktatást is bevezette.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon jelentette be tegnap azt a rendelkezést, melynek szövege is megjelent már a Magyar Közlönyben.

Az 501/2020. (XI. 14.) kormányrendelet szerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

Erre a kedvezményre jogosult:

  • az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője, vagy az a személy, akinek előfizetését a jogosult tanuló vagy törvényes képviselője erre jogosító jogcím alapján használja
  • az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató, vagy az a személy, akinek előfizetését a jogosult pedagógus vagy oktató erre jogosító jogcím alapján használja

A kedvezmény választhatóan, de csak egy helyen vehető igénybe.

A mától érvényes rendelkezés a szolgáltatók számára kötelező érvényű, ugyanis a szolgáltató a rendelet szerint  “2020. december hónapban kibocsátásra kerülő számlában az 1. § (1) bekezdése szerinti 30 nap időtartamú kedvezményt jóváírja”. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte: “Majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják.”

A kedvezmény nem jár automatikusan, azt igényelni kell a szolgáltatótól.

A szolgáltatók közül a Magyar Telekom reagált tegnap elsőként:

Az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a Telekom honlapján (www.telekom.hu), a Flip ügyfelek a Flip honlapján (www.flip.hu) jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között. Az igény feladásához Telekom ügyfél esetén egy számlára (a számla bal felső részében található MT ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), Flip ügyfél esetén szintén egy számlára (a számla jobb felső részében található ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), valamint az oktatási jogviszonyt bizonyító ún. oktatási azonosítóra lesz szükség.  A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfeleink is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5% ÁFA-tartalommal bíró internetszolgáltatás eleve külön tételként jelenik meg.

Nem sokkal később a 24.hu értesülései szerint a Vodafone is bejelentette, hogy ők is betartják a kormányrendeletet: “a szolgáltató a vezetékes internetet használó ügyfelei közül a középfokú oktatásban résztvevő diákok, szüleik és az ilyen diákokat oktató pedagógusok részére a december hónapban kibocsátásra kerülő számlában 1 havi internet hozzáférési szolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési cím tekintetében jóváírja. Az érintett előfizetők igényüket a szolgáltatónál jelezhetik. A további részletek a szolgáltató honlapján lesznek elérhetőek.”

Azóta történt

Előzmények