Hirdetés

Koronavírus: a magyarokat nem érdekli a nyomkövető alkalmazás

Palkovics László beszámolója szerint meglepően kevesen töltötték le a védekezést segítő applikációt.

A kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet – mondta az innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta: mivel a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, ezért azt kéri, minél többen töltsék le azt.

Hirdetés

A sajtótájékoztatón elhangzott adatok szerint az applikációt május óta 35 ezren töltötték le - ezt a számot ma, csütörtökön Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár 50 ezerre módosította. (Az alkalmazás szeptember közepéig hozzáférhető volt iOS rendszerre is, de ez a verzió jelenleg nem futtatható.)

Ez végtelenül kevésnek számít önmagában is, hiszen az értékelhető felhasználáshoz is több százezer felhasználóra lenne szükség, az ITM szerint a minimum az egymillió, de világviszonylatban nézve is csekély az érdeklődés. Hogy csak néhány példát mondjunk hasonló alkalmazások letöltésére: Olaszország: 5,9 millió, Írország: 1,5 millió, Németország: 14,4 millió, Új-Zéland: 1,94 millió.

A miniszter felidézte: a tárca 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció, amelynek márciusban kezdődött a fejlesztése. Azt is elmondta: az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható.

Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

A miniszter arra kért mindenkit, töltse le az alkalmazást.

A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: 5,5 millió ember használ mobiltelefont Magyarországon, ezek az okos eszközök pedig a védekezés hatékonyságát tudják szolgálni, például a kontaktkutatás hatékonyságának növelésével.  Megjegyezte: a 40 év alattiak gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust, ez pedig felértékeli az eredményes kontaktkutatás jelentőségét, amelyben segítséget nyújthat a VírusRadar.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet a KoronavírusInfó applikációra is, amely a www.koronavirus.gov.hu internetes oldal változata. Az applikáció naprakész és hiteles információkat tartalmaz és mostantól már push üzenetek formájában azonnali értesítést küld, ha valamilyen új hír, információ jelent meg a rendszerben.

Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet a Házi Karantén Rendszer applikációra is. Mint mondta, ma Magyarországon több mint 28 ezer ember van hatósági házi karanténban, akiket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és az applikáció segítségével lehetőség van a házi karantén távellenőrzésére, mentesítve ezzel a hatóságokat.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények