Kipróbálható az Intel operációs rendszere

Elkészült az első nyilvános tesztverzióval az Intel által életre hívott és támogatott Moblin projekt, amely egy, a chipgyártó Atom processzorát használó hordozható készülékekhez (MID) és netbookokhoz szabott operációs rendszer kifejlesztését célozza. A 2007 júliusában indult kezdeményezés érdeklődés hiányában hónapokig csak vegetált, mígnem tavaly tavasszal, az Atom chipek piacra dobásával lendületet nem vett.

Az azóta eltelt időben végzett munka eredménye a most kiadott Moblin 2 alfa (letöltési linkek és instrukciók angol nyelven az „Image and Build Instructions” címszó alatt). Tavaly nyáron még az volt a terv, hogy ebben a kiadásban az eredeti ubuntus alapokat Fedora-bázisra cserélik – hogy ez megtörtént-e, arról a hivatalos dokumentációban nincs említés. Arról viszont van, hogy az alfa a 2.6.29-rc2 verziójú kernelt használja, és támogatja a beszédes nevű Fastboot funkciót, amely a fejlesztők szerint látványosan lerövidíti a rendszer betöltődéséhez szükséges időt.

Ez a verzió még a szerényebb erőforrás-igényű Xfce grafikus környezet használja, de ezt a későbbiek folyamán le fogják cserélni. A Moblin 2 tesztváltozatának futtatásához a hivatalos dokumentáció szerint Intel Atom vagy Core 2 processzorra van szükség, de az itt megkövetelt SSE3-támogatás számos más chip repertoárjában is szerepel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények