A netbookok miatt terjed a Linux

A tavalyi év slágerének számító netbookok – elsősorban internetezésre szánt, kis méretű és könnyű mininoteszgépek – nagyban hozzájárulnak a Linux terjedéséhez. A Forrester Research piackutató e termékkategóriát vizsgáló tanulmányában azt állítja, hogy a nyílt forrású operációs rendszert korábban sosem sikerült ilyen széles körben népszerűsíteni a PC-s világban.

„Bár a linuxos netbookok nem igazán fogynak az Egyesült Államokban, egyes régiókban jóval a sikeresebbek. A fejlődő országokban például a Linux-alapú Eee PC-k sokkal kelendőbbek voltak” – mutatott rá J.P. Gownder elemző, a tanulmány szerzője. „Még ha a netbookok többségén Windows fut is, a linuxos verziók kisebbsége is elég ahhoz, hogy ez legyen a valaha volt legsikeresebb felhasználói PC, amelyen nem Windows vagy Mac OS fut” – tette hozzá.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az amerikai háztartások több mint egyharmadát foglalkoztatja a netbookvásárlás gondolata – a kis gépeket elsősorban második vagy harmadik számítógépnek vennék, a gyereknek vagy gyakori utazáshoz. A gyártók számára jó hír, hogy ez a szegmens javarészt nem a nagyobb noteszgépektől veszi el a piacot: a megkérdezetteknek kevesebb mint negyede mondta azt, hogy laptop helyett venne netbookot. A leginkább a notebooktulajdonosokat izgatja ez a termékkör, kevésbé érdeklődnek iránta a PC-birtokosok és még kevésbé azok, akiknek nincs asztali gépe sem – derül ki a vizsgálatból.

Azóta történt

Előzmények