Bootolás másodpercek alatt: itt a HyperSpace

Nem sok dolgot sírnak vissza a mai számítógép-használók a 20-30 évvel ezelőtti komputerek korából, de egyet biztosan: a bekapcsolás után azonnal működő operációs rendszert. A teljesen eltérő hardverekből felépíthető konfigurációk és az egyre komplexebb szolgáltatások miatt ma a Windowsok, Linuxok és más rendszerek több tíz másodperc, nem ritkán csak percek alatt állnak fel. A problémát újabban úgy próbálják megkerülni egyes fejlesztők, hogy lecsupaszított, csak néhány gyakran használt feladat elvégzésére képes OS-eket készítenek, melyek a teljes rendszer helyett vethetők be, ha szükség van a gyors reakcióidőre. A Dell vagy az Asus egyes notebookjain és asztali gépein találkozhatunk például ilyenekkel.

Arra azonban eddig nem volt példa, hogy ilyen minimálrendszert önálló termékként piacra dobtak volna, de a világ legnagyobb BIOS-fejlesztője, az amerikai Phoenix Technologies most megtette. Elkészült ugyanis az először jó egy évvel ezelőtt demózott HyperSpace rendszer, amely bármilyen noteszgépre telepíthető. Az eredetileg ígért négy másodperces bootidőből mostanra a hivatalos adatok szerint is közel 15 – a tesztekben meg inkább 20-25 – másodperc lett, ami valószínűleg a használhatóság biztosítása érdekében kötött kompromisszumokkal magyarázható.

PC-ből vékony kliens

A bekapcsolás után egy-két tucat szekundummal azonban kétségkívül feláll a rendszer, amely egy Linux-magon futó, egyedi desktopba ágyazott Firefoxszal indít és automatikusan csatlakozik az internetre. A szoftvernek két változata van, az egyik, a HyperSpace Hybrid gyakorlatilag az Intel VT-x virtualizációs technológiájának demója: az ezt támogató processzorokat (ilyen néhány Pentium 4 és Pentium D, valamint a legtöbb Core Duo és Core 2 Duo, illetve ezeknél újabb chip) használó gépeken egyidejűleg képes bootolni és futni a Windowszal – ilyenkor a két operációs rendszer között az F4 billentyűvel lehet váltani. A másik, a HyperSpace Dual az AMD vagy régebbi Intel chipekre épülő laptopokra telepíthető, és támogatott hardveres virtualizáció hiányában „vagy” kapcsolatot biztosít a két rendszer között.

A Phoenix azt állítja, hogy a termékkel – a tisztán vistás felálláshoz képest – akár 30 százalékkal is megnyújtható a gépek üzemideje, mivel a HyperSpace fejlesztésekor kiemelt szempont volt az energiatakarékosság. Ennek előnyeit még a virtualizált, hibrid megoldásnál is lehet élvezni akkor, ha a felhasználó megszokja, hogy például böngészésnél rendszert vált, és amit csak el tud végezni a minimálrenszeren, azon teszi. A HyperSpace biztonságosabb is a Windowsnál, ugyanis kizárólag aláírt alkalmazások futtatását engedi meg – ami persze azt is jelenti, hogy a felhasználó csak a Phoenixtől vásárolhat programokat hozzá.

Nem Windows-gyilkos

Ezeket pakkokban kínálják majd, várhatóan a második félévétől. A tervek szerint lesz majd médiacsomag (médialejátszó, fotónézegetővel, DVD-lejátszó), kommunikációs csomag (e-mail, chat, VoIP) és vállalati csomag (Citrix-kliens, VMWare, Windows Remote Desktop Client) hozzá. Természetesen ezeket külön kell megvenni az amúgy éves előfizetési díjért – a Hybrid verzió ára 60, a Dualé 40 dollár egy évre – használható alaprendszer mellé.

A Phoenix hangsúlyozza, hogy a céljuk nem leváltani, hanem kiegészíteni a Windowst. „Ha olyan nehézsúlyú operációs rendszerré fejlesztenénk, mint amilyen a Windows, a termék elveszítené a vonzerejét, amely éppen a karcsúsága és az ebből fakadó gyors indulás” – magyarázta a PC World-nek a cég marketingigazgatója, Shauli Chaudhuri.

Az alapelv a termék esetében az, hogy a felhasználók által leggyakrabban használt internetes alkalmazások gyorsan elérhetőek legyenek. A cég szerint bár a világon működő PC-k nagy részén Windows fut, az esetek 80 százalékában az embereknek nincs szüksége a Microsoft-rendszer funkcionalitására, csupán néhány programra.

A HyperSpace 21 napig használható demója letölthető a gyártó honlapjáról.

Azóta történt

Előzmények