Újabb okosszemüveget kaptak a kínai rendőrök

A kínai kormány láthatóan egy olyan hatalmas, komplex megfigyelőrendszer kialakításán dolgozik, mellyel mindenki könnyen és gyorsan azonosítható, követhető.

A múlt hónapban a Csengcsou városában található egyik vasútállomáson az ott szolgálatot teljesítő rendőrök egy olyan okosszemüveget kaptak felszerelésként, mely képes az arcfelismerésre. Mivel a hatóságok roppant elégedettek voltak az eredményekkel, a múlt héten tovább folytatódott a program, és Peking egyik külvárosában, egy autópálya-kijárónál is elindult egy teszt.

Hirdetés

Ezek az újabb szemüvegek hasonlóak a Csengcsouban használtakhoz, és ezeket is az LLVision nevű vállalat szállítja, fő felhasználási területük pedig a személyek és rendszámtáblák azonosítása, majd a körözött stb. személyek, autók kiszűrése.

A valós időben működő technológia mögött a mesterséges intelligencia alkalmazása mellett egy hatalmas, folyamatosan bővülő adatbázis áll, és a Reuters beszámolója szerint egy-egy személy vagy rendszámtábla azonosítása pár ezredmásodpercig tart. Amennyiben a rendszer felismer egy olyan személyt vagy autót, aki szerepel a feketelistán, jelzéssel figyelmezteti a szemüveg viselőjét.

Kínában egyébként dinamikusan bővülnek a megfigyelőrendszerek: jelenleg közel 170 millió hatósági kamera található, és kormány úgy tervezi, hogy 2020-ra megháromszorozzák a számukat (vagyis két emberre jut majd egy kamera), és az a cél, hogy a valós idejű arcfelismerés segítségével három másodpercen belül ki tudják szűrni a keresett személyeket.

Okosszemüveg Kínában
[+]

Az emberi jogi aggályokra Wu-Fei, az LLVision vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy ezek indokolatlanok, ők megbíznak a kormányban, akiket „nemes célok” vezérelnek a technológia alkalmazása során.

Ezt a bizalmat azonban aligha támasztja alá a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület esete, ahol lakosság fele muszlim ujgur, akiket a kormány (történelmi okok miatt is) kiemelt gyanakvással kezel, és itt kiemelkedő a megfigyelő rendszerek alkalmazása: a lakosok telefonjaira kémalkalmazást telepítettek, illetve gyakran a polgárok tudta és beleegyezése nélkül gyűjtik azok DNS-mintáit, ujjlenyomatait, íriszmintáit, vércsoportjuk típusát, valamint hangmintáikat – ez utóbbi az egyik kezdeti lépése annak a nagy kínai projektnek, hogy létrehozzanak egy olyan adatbázist, ahol minden lakos hangmintája szerepel, hogy a telefonos megfigyelésnél ez alapján azonosíthassák a beszélőket.

Azóta történt

Előzmények