2019. január 20., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Egyre durvább a megfigyelés az USA-ban is

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: The Register

Hiába pattant ki a Snowden-botrány, a titkosszolgálatok túlterjeszkedése láthatóan megállíthatatlan. Olyan mértékűre nőtt a megfigyelés, hogy azt már nehéz józan érvekkel megindokolni.

Hirdetés

Az Egyesült Államok kormányzati szintű, közvetlenül az elnök irányítása alá tartozó, a titkosszolgálati tevékenységeket felügyelő és menedzselő szervezete (United States’ Office of the Director of National Intelligence – ODNI) a múlt hét végén adta ki a szokásos évi jelentését (Intelligence Community Transparency Report), melyben arról számoltak be, hogy belföldön milyen hírszerzési tevékenységet végeztek.

Egy ilyen riport önmagában nem túl érdekes, pláne nem számunkra, Európában, de a mostanira mégis érdemes figyelmet fordítani, mivel kiderül belőle, hogy döbbenetes mértékben emelkedett meg a telefonhívások adatainak megfigyelése: míg az amerikai nemzetbiztonsági, illetve hírszerző szervezetek 2016-ban még mintegy 151 millió hívást elemeztek körülbelül 22 ezer keresőkifejezés alapján, addig tavaly, 2017-ben már több mint 534 milliót, mintegy 31 ezer kulcsszóval. Az ODNI ezt az ugrást azzal magyarázza, hogy egyrészt vannak átfedések, amikor különböző szolgáltatóktól ugyanarra a hívásra hivatkoznak, másrészt pedig azért, mert a felderítés is kiterjedtebb és alaposabb lett, ez adott esetben felnyomta a számokat.

Az mindenesetre világos a jelentésből, hogy az elmúlt két évtized tendenciája erősödik, mivel a nemzetbiztonsági okokra hivatkozva meghozott amerikai törvények számtalan könnyítést tartalmaznak a korábbi időszakhoz képest, vagyis a hatóságok viszonylag egyszerűen tudnak legálisan megfigyeléseket végezni. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyancsak nemzetbiztonsági okokból az átláthatósági jelentés nem hoz nyilvánosságra minden adatot, ezekről csak találgatások olvashatóak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.