Újra bizonyított a kínai megfigyelőrendszer

A kínai kormány és a rendőrség egyre több nyilvános helyen és rendezvényen alkalmazza az arcfelismerést.

A kínai rendőrség múlt szombaton elfogott egy 31 éves körözött férfit, és a történtek kiemelkedő érdekessége, hogy az illetőt az arcfelismerő rendszer segítségével 60 ezer ember közül szúrták ki egy popkoncerten – írja a China News angol nyelvű oldala.

Az Ao vezetéknevű férfi feleségével és barátaival zhangshui otthonából mintegy 90 kilométert utazott, hogy Nanchang városának sportcsarnokában megnézzék egy hongkongi énekes, Jacky Cheung koncertjét. Ám alig hogy megkezdődött az előadás, rendőrök jelentek meg Ao mellett, és letartóztatták. Az egyik rendőrtiszt szerint Ao mérhetetlenül megdöbbent, hogy miképp akadtak rá a tömegben. A történet annyiban sántít, hogy a politikai vonatkozású, gazdasági jellegű vádak alapján keresett férfit valószínűleg nem a nézőteret pásztázva azonosították, mivel a beléptető rendszernél vannak telepítve a kamerák, amelyek össze vannak kötve az arcfelismerővel, illetve a rendőrségi adatbázissal.

Az állam által támogatott rendszer a folyamatos bővítés következtében egyre jobban teljesít, a lap felhívja arra a figyelmet, hogy augusztusban segítségével 25 körözött gyanúsítottat fogtak el egy nemzetközi sörfesztiválon.

Azóta történt

Előzmények