Kína odacsap a big tech-szektornak

Erőforrásokat és újabb dolgozókat toboroznak a kínai hatóságok ahhoz, hogy a jövőben nagy erővel sújtsanak le a technológiai óriásokra azok versenyellenes viselkedése miatt.

Az Alibaba rekordbüntetése csak a kezdet volt – ezt már eddig is lehetett sejteni, a Reuters jelentése szerint azonban a kínai hatóságok nagy tisztogatásra készülnek a big tech szektorban.

Ehhez jelenleg is újabb erőforrásokat gyűjtenek és további dolgozókat toboroznak. Más kormányszervezetektől is érkeznek emberek, akik a mélyebb nyomozásokat vezetik majd. A költségvetést növelik a monopolellenes nyomozásokhoz, a napi működéshez és a kutatóprojektekhez is. Hamarosan széles körben lecsapnak a versenyellenes viselkedést tanúsító vállalatokra, főleg a kínai óriáscégekre.

A szakértők szerint a plusz emberekre és erőforrásokra azért is szükség van, hogy egyszerre több ügyet vizsgálhassanak, továbbá a nyomozások átláthatóak legyenek a nyilvánosság számára.

Kína ezzel egyszerre frissítette a versenytörvényét, így a hatóságok már jóval nagyobb büntetéseket szabhatnak ki, továbbá megítélhetik, hogy egy cég mennyire irányít egy piacot.

Kína hosszú évekig úgynevezett laissez-faire-megközelítést alkalmazott, főleg a tech szektorban. Most azonban a helyi tech óriásokat és a Kínában működő globális cégeket is a célkeresztjébe állítja, miután a vádak szerint azok éveken át éltek vissza a piaci fölényükkel és lehetőségeikkel.

Kína elnöke a múlt hónapban újra hangsúlyozta, hogy erősíteniük kell a trösztellenes hatóságokat, és le kell csapniuk a fogyasztói szektorban domináns óriásokra. Több helyi szakértő arról beszélt, hogy a hatóságok üdvözölték a plusz jogköröket, továbbá, hogy sokan úgy érzik, az internetóriások egy kicsit a törvény fölött állnak.

A trösztellenes szabályzások értelmében a nagyobb cégek immáron minden kapcsolódó gyakorlatról, egyesülésről vagy megállapodásról rutinszerű jelentést kell küldjenek a trösztellenes hatóságok számára.

A nagy befektetők figyelmét jelenleg az köti le, hogy vajon mely technológiai cégek lesznek a következők a hatóságok célkeresztjében. A vélemények szerint Kína Európához hasonlóan lecsap majd a big tech-re, és precedensértékű intézkedések meghozatalára készül.

A szakértők szerint Kína hasonló módon jár majd el az óriáscégekkel szemben, mint amire Amerika és Európa is készül.

Azóta történt

Előzmények