Szuperszámítógépes központban elemezné az űrből érkező adatokat Kína

3 milliárd dollárba kerül majd az a szuperszámítógépes központ, amelyben az űrből érkező adatokat elemzi majd Kína. Nagy befektetésekre készülnek a kilövésekhez, hatalmas műholdhálózatokhoz is.

Wenchang ad majd otthont Kína déli űrkikötőjének, ebbe pedig a helyi állami média szerint építenek egy 3 milliárd dolláros szuperszámítógép-központot is. Ez már az idei év végére elkészül, a feladata pedig az lesz, hogy elemezze az űrből érkező adatokat.

A szuperszámítógépes központ emellett big data-szolgáltatásokat nyújt majd az olyan iparágnak, mint a repülőipar vagy a tengerészeti szektor. Ezek a szolgáltatások jövőre indulnak.

Kína jövőképe a tájékoztató szerint az, hogy a következő évtizedben hatalmas kereskedelmi műholdhálózatok lesznek, amelyek mindenféle szolgáltatásokat nyújtanak: gyors internetet például repülőkre vagy éppen szállítmányokat követnek.

Azért, hogy kiszolgálják a várható, gigantikus mértékű műholdigényt, Kína nagyobb rakéták építését tervezi, amelyek egyre több műholdat lesznek képesek az űrbe juttatni. Több kilövőállomás létrehozása is tervben van (jelenleg négy van Kínának).

A kilövések iránti egyre növekvő keresletet első körben egy Hajnan tartományba szánt új, kereskedelmi űrbázissal szolgálnák ki. Támogatják majd továbbá a kereskedelmi űrrepülések kutatás-fejlesztését is.

Azóta történt

Előzmények