Hatalmas rekordbüntetést kapott Kínától az Alibaba

Egy trösztellenes vizsgálat eredményeként a kínai hatóságok 2,8 milliárd dollárra büntették meg az Alibabát.

Egy ideje már nyílt titok, hogy a kínai hatóságok arra készülnek, hogy nagy erővel csapjanak le a saját technológiai óriásaikra.

Minden jel szerint új korszakhoz érkeztünk, a kínai hatóságok ugyanis egy trösztellenes vizsgálat eredményeként hatalmas rekordbüntetést szabtak ki az Alibabára. A vállalatnak 2,8 milliárd dolláros bírságot kell fizetnie, amiért megszegte a kínai trösztellenes törvényeket.

A büntetés az Alibaba 2019-es hazai eladásainak 4 százalékát teszi ki, ugyanakkor háromszor nagyobb, mint az a 975 millió dolláros bírság, amit a Qualcomm kapott Kínától még 2015-ben.

Az Alibaba ellen még decemberben indított vizsgálatot a kormány, többek között arra volt kíváncsi, hogy a vállalat meggátolja-e a kereskedőket abban, hogy más platformokon is értékesítsék a termékeiket. A hatóságok arra jutottak, hogy az Alibaba negatív hatást gyakorolt az online kereskedelemben való versenyre és innovációra. Adatok és algoritmusok segítségével is igyekezett a saját piaci fölényét erősíteni a cég, ezzel helytelen versenyelőnyhöz jutott a hatóságok szerint. A következő 3 évben arra kötelezik az Alibabát, hogy vegyen vissza a versenyellenes taktikáiból és biztosítson jelentéseket a kormány számára.

Az Alibaba elfogadta a bírságot, és fejlesztéseket ígért, hogy felelőssebben szolgálhassa a társadalmat. Pénzügyileg egyébként nem jelent gondot az óriás számára az összeg, elvégre 2020 utolsó három hónapja alatt 12 milliárd dolláros nyereséget termelt. A büntetés azonban jelzésértékű arra vonatkozóan, hogy mire készül Kína a nagy technológiai óriásokkal szemben.

Azóta történt

Előzmények