Nagyon fontos internettörvény átdolgozására készülhet a Biden-kormány

Mark Warner szenátor már egyeztetett a Biden-kabinettel a Section 230 kapcsán, és arra számít, hogy a republikánusok támogatják a technológiai platformok felelősségre vonását.

Már a tavalyi év végén nyilvánvaló volt, hogy Joe Biden és szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak majd a technológiai cégekkel szembeni fellépésre, intézkedésekre.

Hirdetés

A Section 230 átdolgozása sok forrás szerint kiemelt prioritást élvez. Egy olyan törvényről van szó, amely lényegében megvédi a technológiai vállalatok attól, hogy felelősségre vonhatóak legyenek, ha a felhasználóik például szélsőséges, erőszakos, káros tartalmakat, álhíreket, tévinformációkat terjesztenek; a platformok algoritmusai pedig elősegítik ezek futótűzszerű terjedését, miközben a tartalmakon és forgalmon még nagy reklámprofitot is begyűjtenek a cégek.

Mark Warner szenátor a héten már egyeztetett a Biden-kabinettel a Section 230 kapcsán, és arra számít, hogy a reformokat a republikánusok is támogatják majd.

A céljuk az, hogy a közösségi médiában és a tech szektorban tevékenykedő cégek (például Facebook, Twitter vagy Google) jobban felelősségre vonhatóak legyenek a cyberkövetés, célzott zaklatás, diszkrimináció kapcsán is.

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának Hírszerzési Bizottságában is benne lévő Warner más demokrata szenátorokkal együtt már összeállított egy tervezetet. A reményeik szerint ezt a republikánusok is támogatják majd. A Biden-kabinettel már egyeztettek, a Fehér Ház Warner szerint széles körben alakítja a technológia szektorral kapcsolatos irányelveit.

Az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy Amerika nem csak a kínai cégekkel szemben szigorít még tovább (a Huawei-t a Biden-kormány is nemzetbiztonsági fenyegetésnek ítélte, és még tovább szigorított); hanem általánosságban is fellép a tech cégek ellen. Sok törvényhozó teljesen vissza is vonná a Section 230-at azok után, hogy a platformok önkényes moderálásokba kezdtek.

A Facebook, a Twitter és a Google ügyvezetői korábban azt mondták, a törvény elengedhetetlen az internet szabadságához, és csak ez adja meg nekik az eszközöket ahhoz, hogy egyensúlyt teremtsenek a szólásszabadság és a tartalommoderálás között.

Azóta történt

Előzmények