A kínai szuperszámítógépes cégeket is feketelistára tette Amerika

A Biden-kormány attól tart, hogy fegyverkezési célokra akarja hasznosítani a szuperszámítógépeket Kína, ezért hét nagy céget is feketelistára tett.

Egy ideje nyilvánvalónak mondható, hogy Joe Biden elnök vezetése mellett sem enyhít Kínával szemben Amerika, sőt, újabb intézkedéseket eszközölt és tervez.

A következő lépcsőt az jelentette, hogy a Biden-kormány nemzetbiztonsági okok miatt most feketelistára tett hét olyan kínai céget és labort, amelyek szuperszámítógépekkel foglalkoznak. Ezzel a lépéssel Kína azon törekvését akarják aláásni, hogy az ország a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit fejlessze ki, majd használja fel fejlett fegyverek, nukleáris fegyverek és hiperszonikus rakéták fejlesztésére. A hivatalos tájékoztató szerint nem akarnak amerikai megoldásokkal hozzájárulni Kína hadseregének fejlesztéséhez.

A feketelistára tett cégek nem használhatnak a jövőben semmilyen olyan technológiát, amelynek köze van Amerikához, kizárólag a kereskedelmi minisztérium speciális engedélyével juthatnak majd Amerikából származó technológiához. Az érintett cégek és laborok között vannak az alábbiak: Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, National Supercomputing Center Jinan, National Supercomputing Center Shenzhen, National Supercomputing Center Wuxi, National Supercomputing Center Zhengzhou.

A jelentések szerint Kína legnagyobb aerodinamikai kutatóközpontja (ahol hiperszonikus fegyvereket is fejlesztenek) Phytium mikroprocesszorokat használ, ami pedig amerikai szoftvertervező cégek jóvoltából működik. Ezentúl viszont nem exportálható és alkalmazható semmilyen amerikai technológia, csak külön licenc megszerzése után.

Globális fegyverkezés

A beszámolók rávilágítottak, hogy Amerika globális fegyverkezési versenyt folytat Kínával és Oroszországgal, mindegyik szereplő olyan hiperszonikus rakétákat akar, amelyek a hangsebesség legalább ötszörösével utaznak, megállíthatatlanok, nagyon gyors kitérőmanőverekre képesek. Így a létező összes védelmi rendszert kijátszhatják ezek a fegyverek, a gyors és komplex számításokat pedig a legmodernebb szuperszámítógépek végzik mindehhez.

Kína állítólag az első exascale számítógépét akarja megépíteni, ami nagy előnyt adna ebben a versenyben. Az amerikai tájékoztató szerint a szuperszámítógépek alapvetőek a modern fegyverek és nemzetbiztonsági rendszerek, nukleáris fegyverek és hiperszonikus fegyverek fejlesztésében. Az amerikai kereskedelmi minisztérium mindent megtesz, hogy az amerikai technológiák használatának korlátozásával destabilizálja Kína hadseregmodernizációs törekvéseit.

Joe Biden elnök maga kiemelt fontosságúnak tartja a Kínával való versenyt, a kutatás-fejlesztésbe való befektetéssel válaszolna Kína technológiai fejlődésére. A 2000 milliárdos dolláros tervezet kapcsán elmondta, Kína épp megelőzi Amerikát.

Biden elnök hozzátette: senki ne gondolja, hogy Kína csak vár, hogy majd egyszer a digitális infrastruktúrába, a kutatás-fejlesztésbe fektessen. Állítása szerint Kína nem vár, ezen felül pedig arra számít, hogy az amerikai demokrácia túl lassú, korlátozott és megosztott ahhoz, hogy tartsa a lépést.

Azóta történt

Előzmények