Az EU véget vet a felvásárlási láznak a technológiai cégek szektorában

Az EU trösztellenes hatóságai nagyobb hatáskörrel bírnak majd a technológiai, gyógyszeripari és biotechnológiai startupok felvásárlása kapcsán.

Az EU trösztellenes hatóságai a jövőben nagyobb mértékben szólhatnak majd bele a kisebb cégeket érintő felvásárlásokba.

Főleg olyan startupok felvásárlását akadályozhatják majd meg, amelyek a technológiai, gyógyszeripari vagy biotechnológiai szektorokban működnek. Mindez az óriáscégek számára rossz hír.

Egészen pontosan azért, mert – amint a hatóságok erre egyre többször figyelmeztetnek – a nagy vállalatok felvásárlási láz keretében zsebelik be a kisebb szereplőket. Mivel alacsony összegű felvásárlásokról van szó, ezért az üzleteket úgynevezett gyilkos felvásárlásoknak bélyegzik, ezek gondoskodnak arról, hogy ne legyen új versenytárs. Bevett üzleti szokás a szakértők szerint, hogy a leendő riválisokat már a korai szakaszban felvásárolják, majd bezárják.

A kritikusok rendszeresen rámutatnak, hogy az olyan cégek, mint a Google, a Facebook vagy az Apple csak az utóbbi években több száz kis céget vettek meg. A másik oldal szerint azonban a nagyok pénze és erőforrásai nélkül a startupok nem növekedhetnének.

Az Európai Bizottság mindenesetre előírta, hogy a nemzeti versenyhivatalok jelentsék az EU-hatóságnak a kisebb üzleteket is.

Azóta történt

Előzmények