Az USA nem enged a drónazonosításból

Helyt adott az FAA drónazonosítási szabályainak az USA fellebbezési bírósága, kötelező a digitális rendszámtábla.

Egy amerikai fellebbezési bíróság helyet adott az FAA korábban összerakott szabályainak, amelyek alapján a drónokat távolról tudni kell azonosítani, a földről is.

A 2021. áprilisában véglegesített szabályok 18 hónapot adtak a gyártóknak a Remote ID bevetésére, hogy a rohamosan növekvő drónállomány biztonságosabban kezelhetővé váljon.

Egy drónüzemeltető többetmagával azonban a bírósághoz fordult, szükségtelen kormányzati megfigyelés vádjával. Panaszait elutasították.

Az új törvények értelmében a drón távoli azonosítóüzenetet sugároz rádiófrekvencián keresztül. A helyadatokat végül nem kell interneten sugározni. Az FAA szerint a Remote ID olyan, mint egy digitális rendszámtábla, és csak akkor érzékelhető, ha a drón a levegőben van.

Egy bíró szerint a tömegével érkező drónok ugyan hasznosak és szórakoztatóak, de alkalmasak kémkedésre, ütközhetnek, tárgyakat dobhatnak le, így veszélyt jelenthetnek – a korlátok nélküli drónhasználat pedig veszélybe sodorja a légi forgalom mellett az embereket és a földi dolgokat, sőt, a nemzetbiztonságot is.

2021 óta egyébként a TSA közel 2000 drónészlelést jelentett amerikai repterek közelében – a hasonló esetek a nagy reptereken mindennaposak, időnként a járatok felfüggesztését is okozzák.

Azóta történt

Előzmények