Egy másik kémcég is betört az Apple iPhone mobilokba

Állítólag egy másik izraeli cég, a QuaDream is sikeresen feltörte az iPhone készülékeket már tavaly, nem csak az NSO Group.

A Reuters jelentése szerint nem az NSO Group az egyetlen olyan cég, amely sikeresen tör(t) be az Apple iPhone készülékeibe, szoftverhibákon keresztül.

Hirdetés

Jól értesült személyek most arról beszélnek, hogy egy kisebb és kevésbé ismert izraeli kémcég, a QuaDream is fejleszt kormányzati ügyfeleknek olyan mobilhackelésre alkalmas eszközöket, amelyek sikerrel törik fel az Apple iPhone-okat, távolról. Mindehhez az sem szükséges, hogy az adott készülék tulajdonosa kártékony linkre kattintson.


[+]

Kiberbiztonsági szakértők szerint a zero-click technika azt mutatja, hogy a mai eszközök nagyon sérülékenyek a kémeszközökkel szemben, sokkal jobban, mint azt az iparág be merné vallani. A Cordyceps Systems szerint az emberek akarják hinni, hogy biztonságban vannak, a mobilos cégek pedig ezt el is akarják hitetni mindenkivel, hogy így van. A valóságban azonban ez nem igaz.

Az NSO Group és QuaDream egyébként hasonló sérülékenységeket használhatott ki a szakemberek szerint, többek között az Apple azonnali üzenetküldő platformját célozva.

Az Apple két forrás szerint az eredeti hibákat már javította tavaly szeptemberben, akkor az NSO és a QuaDream kémszoftvere is hatástalanná vált.


[+]

Az NSO közölte: nem működtek együtt a QuaDreammel, de a kiberhírszerzési ágazat nagyon gyorsan nő világszerte. Az Apple nem hajlandó nyilatkozni a QuaDream ügyében. Az NSO ellen még novemberben indított pert, az ügy korai szakaszban tart. Novemberben számos célpontot értesítettek arról, hogy megfigyelték őket: többek között politikusokat, újságírókat, emberjogi aktivistákat. Az NSO-t az amerikai kereskedelmi minisztérium novemberben feketelistára tette, emberi jogokkal kapcsolatos aggályok miatt.

A QuaDream ügyfelei bár közel ugyanazok, a cég a háttérbe húzódott, weboldalon nem hirdeti magát, dolgozóinak pedig tilos a közösségi médiában beszélni a cégről.

A kémcégek régóta azt állítják: a technológiájuk segít a kormányzatoknak nemzetbiztonsági fenyegetések elhárításában. Különböző jogvédő csoportok szerint azonban nem ritkán politikai ellenfelek, civilek és választási kampányok kapcsán is bevetik ezeket az eszközöket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények