A Biden-kormány is szigoríthat a kínai technológiai cégekkel szemben

Egy, még Donald Trump irányítása alatt megalkotott tervezet elfogadására készülnek – a kínai technológiai cégekkel szemben szigorítana a Biden-kormány.

A Reuters beszámolója szerint a Biden-kormány arra készül, hogy elfogadjon egy, még a Donald Trump vezetése alatt összerakott tervezetet.

Ez a tervezet az Amerikára fenyegetést jelentő, kínai technológiai cégekkel szemben jelentene újabb szigorításokat. A tervezetet számos amerikai cég ellenzi.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium még a Trump-vezetés utolsó napjaiban adta ki az ideiglenes végső jogszabályt, amely orvosolná az információs, kommunikációs, technológiai beszállítóláncban felmerült aggodalmakat. Ezt 60 napig észrevételezheti a nyilvánosság, utána a tervezet hatályba lép, március 22-én.

A minisztérium közleményben erősítette meg, hogy a Biden-Harris-kormány számára kiemelt fontosságú a megbízható infokommunikációs technológia és szolgáltatások, a nemzeti és gazdasági biztonság.

A minisztérium januárban számos panaszt kapott arra vonatkozóan, hogy a tervezet közel korlátlan hatalmad ad abban, hogy az amerikai és kínai cégek közötti tranzakciók közel bármelyikébe beavatkozzanak, amihez technológia kapcsolódik – mindezt minimális vizsgálat, átláthatóság és felelősségre vonhatóság mellett. A kereskedelmi minisztérium még fogadja a véleményeket, így egyelőre bármi változhat.

Azóta történt

Előzmények