A Dropboxnál továbbra sem leskelődnek

Gyorsan terjed a hír, hogy a Dropbox szerzői jogokra hivatkozva törölt fájlokat egy felhasználó fiókjából. Vasárnap került fel egy képernyőkép kíséretében a Twitterre, hogy a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) megsértése miatt blokkolásra került egy fájl megosztása a Dropboxon keresztül. A közösségi információtovábbítás azonban hamar odáig jutott, hogy többen arra következtettek, ezek szerint valamit változtatott a felhőalapú tárhelyszolgáltató, turkálnak a felhasználók fájljai között.

Bár sokan úgy értelmezték az eredeti bejegyzést, hogy egy fájlt, ami békésen a felhőben egy magánfelhasználónál, csak úgy blokkoltak a DMCA nevében, igazából nem ez történt. A DMCA ellenőrzés csak és kizárólag olyankor fut le, amikor a felhasználó tartalmat oszt meg egy másik felhasználóval, vagy akár egy közösséggel - erősítette meg a Dropbox a TechCrunch információit. Az inkriminált esetben egy IM alkalmazásban osztották meg egy fájl elérhetőségét. Ráadásul miután kiderült, hogy tiltólistás a fájl, a Dropbox nem törölte, mindössze letiltotta a megosztási lehetőségeket.


(forrás: Twitter)

Bár időről időre előkerül, nem új a védelmi rendszer, évek óta szolgál már, és semmi mást nem csinál, mint a rendszerbe vitt adatok alapján szűri a tiltólistás filmeket, zenéket stb., és egyszerűen blokkolja a közvetlen megosztást. A jogvédett tartalmakat figyelő rendszer úgy működik, hogy közben a legtöbb fájlról fogalma sincs, mi az. Ezt úgy érik el, hogy a jogtulajdonosok által leadott (általában az eredeti, illetve a leggyakoribb kalózverziók) hash-ek listájával összehasonlítják a megosztani kívánt fájlok hash értékét, ha van egyezés, blokkolnak, de törörölni nem törölnek semmit.

A titkosított felhasználói adatokhoz a Dropbox alkalmazottak sem férnek hozzá, de mivel a cég kezeli a titkosító kulcsokat, megfelelő hatósági parancs esetén képesek elérni az adatokat. A rendszer gyenge pontja, hogy az egyezéshez először a jogtulajdonosoknak le kell adniuk a listát, a legkisebb módosítás pedig teljesen megváltoztatja a hash értéket, így könnyen kijátszható.

A felhőalapú tárhelyek piacán nagy a verseny, a Duracell is belép a piacra, a Google keményen faragja az árakat, a Dropbox pedig többek között azért közkedvelt, mert nem szól bele, mit tárol náluk az ügyfél, a legtöbb platofrmra elérhető, de az egyik leginkább biztonságosnak tartott szolgáltató. A bizalmat pedig könnyű elveszteni, így nem csoda, hogy igyekeznek megnyugtatni a felhasználókat, semmi sem változott, a rendszer évek óta működik. Információink szerint az elmúlt hetekben jelentősen (főleg a nagyobb torrentoldalakról származó hashekkel) gyarapodott a jogtulajdonosok által leadott hash-állomány.

Azóta történt

  • Konkurens céget vett a Dropbox

    A Loom nem tartozott a nagyobb szolgáltatók közé, de a cél jelen esetben nem csak az ügyfélszerzés lehetett. Hamarosan jött volna az Androidra írt kliens is.

Előzmények