Galériával és e-mail alkalmazással bővít a Dropbox

Két (valójában másfél) új, ingyenes alkalmazást mutatott be a Dropbox, melyek mától elérhetőek Android és iOS rendszereken. A Carousel alapvetően egy fotó- és videómegosztó galéria, de egy kicsivel több ennél. A Dropboxon, illetve a telefonon tárolt tartalmak oszthatók meg az ismerősökkel anélkül, hogy újra adatforgalmat generálnának (abban az esetben, ha a cég által biztosított tárhelyre már elmentettük őket korábban). Az automatikusan, a készítés ideje és helye szerint rendezett galériából pillanatok alatt kiválogathatók azok a fotók vagy videók, amelyeket meg akar mutatni az ember barátainak, az alkalmazásban egy idővonalon pörgethetjük végig ezeket.

Egy HTC One készüléken próbáltuk ki a lehetőségeket, és azt tapasztaltuk, hogy érezhetően gyorsabb, pörgősebb a program, mint a (4.4.2-es Androidhoz tartozó) gyári galéria. Mivel a felhőből küldi a képeket a rendszer, a megosztás is azonnal megtörténik mindenféle késlekedés nélkül. A tartalmak küldhetők bármelyik, a kontaktlistán szereplő személynek SMS-ben (ez is ingyenes), e-mailen, de gyakorlatilag bármilyen platformon keresztül, az alkalmazás egy linket fog küldeni a célszemélynek, melyen keresztül megtekintheti ezeket. Ha a másik fél is rendelkezik a Carousel alkalmazással, akkor akár csetelhetnek is a partnerek.


[+]

A program használata nagyon egyszerű, a tárhely mérete pedig természetesen a Dropbox-fiókon múlik. A sebesség tényleg lenyűgöző, ha pedig valamiért nagyobb nyilvánosságot adnánk egy-egy frissen összeállított albumnak, Facebookra, Twitterre, Linkedinre, vagy bármelyik másik, általunk használt közösségi oldalra is kiküldhetjük ezeket. A Dropbox és a telefon kép- illetve videóanyagai automatikusan bekerülnek a Carouselbe. Azt azért sajnáljuk, hogy a tartalmakat címkézni nem lehet, jelenleg csak a dátum, illetve helyszín alapján történő rendezés megoldható.

A másik alkalmazás, melyet a tegnapi konferencián bejelentett Drew Houston, a Dropbox vezérigazgatója Mailbox névre hallgat (kicsit több mint egy éve vásárolták fel az Orchestra fejlesztését, eddig csak iOS-re volt elérhető), célja pedig még egyszerűbbé tenni a mobileszközökön történő e-mailek kezelését. A Mailbox elérhető OS X, iOS és Androidos eszközökön, jelenleg a Gmail és az iCloud támogatott, de a jövőben további e-mail kiszolgálók is felkerülnek majd a kompatibilitási listára.

Az alkalmazásban az ujjunkat jobbra, illetve balra kell elhúzni a levélen ahhoz, hogy rendezni tudjuk, az viszont nem mindegy, hogy röviden, vagy a képernyő teljes szélességében tesszük mindezt. Összesen négyféle műveletet végezhetünk el így: ha röviden balra húzzuk az ujjunkat egy levél fejlécén, „eltehetjük későbbre” az üzenetet. Ilyenkor meg kell határozni, hogy mikor bukkanjon fel újra, személyes kedvencem a „valamikor a jövőben”, de akár konkrét időpontot is beállíthatunk, vagy használhatjuk az előre definiált időpontokat is (a mai napon később, ma este, holnap, hétvégén, jövőhéten, egy hónap múlva) Hosszan balra csúsztatva ujjunkat a kijelzőn mappákba helyezhetjük a levelet. Röviden jobbra archiválunk, hosszan jobbra húzva pedig törölhetőek az üzenetek. A Mailbox megtanulja szokásainkat, és akár automatikusan is képes egy idő után rendszerezni leveleinket. A programot a Mobilarena is kipróbálta, tesztjük itt olvasható.

Azóta történt

  • Konkurens céget vett a Dropbox

    A Loom nem tartozott a nagyobb szolgáltatók közé, de a cél jelen esetben nem csak az ügyfélszerzés lehetett. Hamarosan jött volna az Androidra írt kliens is.

Előzmények

  • A Dropboxnál továbbra sem leskelődnek

    Egy tegnapi twittelést többen félreértettek, a szerzői jogok miatt történt blokkolás nem is úgy volt. A hash alapján tiltanak a cégnél, csak akkor kutakodnak, ha muszáj.

  • Már gyógyul a betegeskedő Dropbox

    A cég szerint belső hiba, nem hackertámadás okozta a szolgáltatás leállását.