Ötödére csökkentek a Google Drive árai

A Google tárhelyszolgáltatása a Drive, ami két évvel ezelőtt váltotta a Google Dokumentumokat, a cég hagyományos üzleti modellje alapján egy bizonyos szintig ingyenes, ha valakinek azonban komolyabb igényei támadnak, némi előfizetési díjért kibővítheti a tárhelyet.

Hirdetés

 

Google Drive

A Drive ingyenes verziójában a felhasználó 15 GB felhőalapú tárhelyet használhat ingyen, ezen osztozik még a Gmail és a Google+ Fotók is. Akinek azonban ez nem elég, eddig is választhatott nagyobb csomagot, a 100 GB tárhely egy havi előfizetési díja például 4,99 dollár volt a mai napig. Mától a Google alaposan megfaragta ezeket a számokat, a 100 GB csomag 60 százalékkal olcsóbb lett, 1,99 dollárt kérnek érte havonta. Ez már egész barátságos összeg, azonban a nagy durranás nem ez. Az 1 TB-os tárhely havi előfizetési díja 49,99 dollárról 9,99 dollárra változott, tehát ötödére csökkent.

Google Drive

Ezzel az árcsökkentéssel a Google Drive árai mind a Dropbox, mind a OneDrive összehasonlításban győztesként kerülnek ki. A hetekben újrakeresztelt OneDrive például 25 dollárt kér egy évre 50 GB tárhelyért (azaz nagyjából feleakkora tárhelyet kapunk azonos összegért), de a százas csomag sem érezhetően olcsóbb, ez 50 dollárba kerül egy évre a Microsoftnál. A 200 milliós felhasználói táborral rendelkező Dropbox a legdrágább jelenleg, 9,99 dollárt kérnek havonta (vagy 99,99 dollárt az éves előfizetőktől) a 100 GB-os területért. Várhatóan azonban hamarosan követni fogják a Google Drive árcsökkentésének példáját a versenytársak is.

Azóta történt

  • Előfizetéses modell, a lassú kivéreztetés

    Mára a napnál is világosabb, hogy gyártói oldalon aki teheti, megpróbál átállni az egyszeri licencdíjas értékesítésről valamilyen előfizetéses modellre. A bevétel így sokkal kiszámíthatóbb, de felhasználóként nem árt odafigyelni, sok kicsi ugyanis itt is sokra megy.

  • A Dropboxnál továbbra sem leskelődnek

    Egy tegnapi twittelést többen félreértettek, a szerzői jogok miatt történt blokkolás nem is úgy volt. A hash alapján tiltanak a cégnél, csak akkor kutakodnak, ha muszáj.

  • Főleg kényelmi funkciókkal frissült a OneDrive

    A Microsoft a webes felületen és az androidos alkalmazáson is javított, az újdonságok elsősorban a kényelmesebb használatot szolgálják.

Előzmények