Elindult a YouTube élő műsorokat kínáló részlege

A cég a vállalati blogban jelentette be április 8-án, hogy hivatalosan is elindult a YouTube Live, egy olyan csatorna, mely a videomegosztón belül élő műsorokat kínál. Az internetes televíziózás egyik fajtája felé mutató kezdeményezés keretében a látogatók egy külön weboldalon tekinthetik meg azon partnerek ajánlatait, akik a YouTube-on létrehozott saját csatornájukon élő műsorokat közvetítenek.

A lépés a hatalmas sikerű videomegosztó profiljának rég tervezett, fokozatos bővítését jelzi – jelenleg napi kétmilliárd oldalletöltést, ötszázmillió regisztrált felhasználót, percenként 35 órányi videofeltöltést tartanak számon. Ha az önálló tartalom felé való fordulást, a minőségjavítási törekvéseket, az időkorlátok fokozatos csökkentését, valamint az eszközoptimalizációt nézzük, akkor távlatilag egyre inkább egy új típusú televízió képe sejlik fel a Google céljai között. A The Wall Street Journal értesülései szerint a YouTube költségvetésében 100 millió dollárt szántak arra, hogy olyan alacsony költségvetésű eredeti programok készüljenek, melyek kizárólag a weben érhetőek el.

A Journal rákérdezett a televíziós tervekre, ám a cég szóvivője elzárkózott a részletek taglalása elől, csak általánosságban fejtette ki, hogy lassan, lépésenként dolgoznak az igények mind magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében. Ugyanakkor a lap egy bizalmas forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a stratégiai tervek között szerepel, hogy az egy felhasználóra eső jelenlegi napi tizenöt percnyi „jutyúbozást” felvigyék napi öt órára(!).

A Google a méregdrágán megvásárolt YouTube sikerét tovább növelte, és már évek óta láthatóak a tartalom- és szolgáltatásbővítés jelei: tévéshow-k, filmek kínálata, a tavaly ősszel óriási felhajtással és reményekkel elindított, ám a várakozásokat egyelőre messze alulmúló Google TV, és nemrég mutatták be az első olyan teljes filmet, melyet kizárólag netes forgalmazásra szántak.

Fontos megjegyezni, hogy a YouTube maga nem állít elő tartalmakat a streamszolgáltatás esetében sem: a készítőket igyekszik magához csábítani.

Azóta történt

Előzmények