Naponta hárommilliárd videót játszik le a YouTube

Hat évvel ezelőtt, 2005 májusában indult el – akkor még nyilvános bétaként, majd novembertől élesben – a YouTube.com címen három fiatal videomegosztó szolgáltatása. Ma már tudjuk: a YouTube műfajt teremtett, és fontos közreműködője volt a webkettes forradalomnak.

Az ötletgazdák, Steve Chen, Chad Hurley és Jawed Karim eredetileg egy olyan weboldalt terveztek létrehozni, amelyen az ismerősök – ahogy a fényképeket a Flickren– a mozgóképeket is megoszthatják egymással. Nem sokkal az indulás után, 2006 végén a szolgáltatást 1,65 milliárd dollárnyi részvényért megvásárolta a Google. Az alapítók az akvizíció révén csinos summával gazdagodtak. Chad Hurley akkori árfolyamon számolva 345 millió dollár értékű Google-részvényhez jutott, Chen pedig 326 millió dollárral lett gazdagabb. Az oldal születésénél bábáskodó harmadik fiatalember, Jawed Karim – aki viszonylag korán kiszállt, hogy folytathassa egyetemi tanulmányait – körülbelül 64 millió dollárnyi papírral vigasztalódhatott.


A YouTube-ra Karim töltötte fel az első videót, ő látható rajta

A Google szárnyai alatt aztán az oldal elképesztő tempóban kezdett növekedni, noha nyereséget – részben a folyamatos infrastruktúra-fejlesztési kényszer miatt – csak újabban termel, ha termel. A cég által most közzétett adatok szerint a YouTube-ra ma percenként 48 órányi videót töltenek fel, kétszer annyit, mint 2009-ben, és hatszor annyit, mint 2007-ben. Ennél is lenyűgözőbb adat az, hogy az elmúlt hétvége óta napi 3 milliárd videót néznek meg az internetezők az oldalon. Mintha a világ lakosainak közel fele megnézne egy felvételt vagy minden amerikai 9 videót indítana el naponta.

Előzmények