Kézi homályosításra kötelezték a Google-t Svájcban

Egy svájci szövetségi bíróság március 30-án hirdetett ítéletet abban a perben, mely a svájci adatvédelmi biztos, Hanspeter Thuer kezdeményezésére indult a Google ellen a Street View szolgáltatás miatt.

A hétfőn nyilvánosságra hozott határozat kimondja, hogy a Google a fotós adatbázis elkészítése során megsértette a polgárok magánélethez való jogát, mivel az eddig alkalmazott szoftveres arckitakarás nem működik megfelelően. A döntés szerint az egyének saját képmásukhoz fűződő jogai erősebbek, mint azok, melyek a Google üzleti érdekeit védik, így arra utasították a vállalatot, hogy tökéletesítse arc- (valamint rendszám-) elhomályosító technológiáját.

Ahogy erről már többször beszámoltunk, a panaszok miatt a Google bevezetett egy automatikus kitakarást, elhomályosítást alkalmazó algoritmust, és ennek hatékonyságát 99 százalékosra becsülik. De úgy tűnik, még ez is kevés, mivel több országban is bepanaszolták a céget.

A svájci bíróság arra is kötelezte a Google-t, hogy ha másképp nem megy, akkor manuálisan hajtsák végre a homályosítást, különös tekintettel bizonyos intézmények (menhelyek, nyugdíjasházak, börtönök, iskolák, bíróságok, kórházak stb.) környezetére.

Peter Fleischer, a Google adatvédelmi jogtanácsosa a döntés után csalódottságának adott hangot, és bejelentette, hogy fontolgatják a fellebbezés lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények