A Google online filmkölcsönzőt nyitott

A vállalat hivatalos blogjában tegnap Salar Kamangar, a YouTube vezetője jelentette be, hogy tovább bővítik online filmkínálatukat, és – egyelőre az Egyesült Államokban – háromezer olyan tételt tettek elérhetővé, melyeket már nem ingyenesen, hanem kölcsönzési díj fejében lehet megtekinteni. Kamangar nyíltan kifejti, hogy a kínálat és a minőség bővítésével az a céljuk, hogy a nézőket elhódítsák a tévécsatornáktól, hogy a jelenleg napi kétmilliárd videómegtekintést számláló YouTube-hoz csábítsák őket.

A nagy filmes cégekkel zajló folyamatos egyeztetések lassan meghozzák az eredményeket: a 2006-os felvásárlás idején még csak a bíróságokon találkoztak a felek, majd megjelentek a hivatalos filmes csatornák, egyre több előzetes került fel a YouTube-ra, s egy ideje már külön megállapodásoknak köszönhetően régi filmeket ingyenesen is meg lehet nézni a mozioldalon.

A mostani lépés, a Netflixéhez hasonló üzleti modell alkalmazása viszont minőségi ugrás lesz, mivel a legfrissebb filmek kínálatával belépnek az „igazi”, a nagy pénzt termelő filmes piacra – és ezzel nyíltan kesztyűt dobtak a nemzetközi terjeszkedést tavaly elindító, tiszta profitját legutóbb megduplázó, a jelenleg 23,6 millió előfizetővel rendelkező Netflixnek, mely eddig jó eséllyel pályázhatott a leendő globális piacvezetői címre is.

Az új szolgáltatás keretében a kikölcsönzött filmek megtekintésének elindítására 30 napja lesz az előfizetőknek, a megkezdett filmet pedig 24 órán át nézhetik meg. Az új filmek kölcsönzési díja 3,99 dollár, a régebbieké 2,99 dollár lesz. A kiadókkal kötött megállapodások következtében a folyamatosan bővülő adatbázisban lesznek olyan címek is, melyek már azon a napon megtekinthetőek online, amikor a filmek megjelennek DVD-n. Emellett fokozatosan bővítik az ingyenesen megtekinthető filmek könyvtárát is. A vonzóbbá tétel érdekében a filmes oldal sok extrát (kiegészítő információk, paródiák, interjúk stb.) is tartalmazni fog.

Azóta történt

Előzmények