Megadta magát a Google az EU-nak, csökkenti a Play Áruház díjait is

Fejet hajt az óriáscég a hatósági nyomás előtt, nem csak a díjak csökkennek, de a rivális fizetési rendszerek is használhatóvá válnak a Google Play Áruházban.

Az új EU-törvények miatt fontos döntéseket hozott a Google: a Play Áruház díjait a nem játékkal foglalkozó alkalmazásfejlesztőknél 15 százalékról 12 százalékra csökkenti, továbbá a rivális fizetési rendszerek használatát is lehetővé teszi.

A díjcsökkentések kizárólag az EU-ban érvényesek, a fizetési rendszerekkel kapcsolatos bővítés hamarosan a játékokra is kiterjed. Az alternatív fizetési rendszernél a fejlesztő szolgáltatási díjkötelezettsége 3 százalékkal csökken.

Elemzők szerint ez a lépés jól szemlélteti, hogy a Google többé nem akar elhúzódó és költséges jogi vitába bocsátkozni a hatóságokkal, inkább fejet hajt a trösztellenes nyomás előtt, és alkukat ajánl.

A mostanira a jövőre érvénybe lépő DMA miatt került sor: a tech óriások kötelesek a fejlesztők számára lehetővé tenni a rivális fizetési rendszerek használatát, ellenkező esetben globális árbevételük 10 százalékának megfelelő bírságot is kaphatnak.

A Google több mint 8 milliárd eurónyi trösztellenes bírságot kapott az EU-tól az elmúlt évtizedben, és jelenleg is számos vizsgálat folyik ellene. A kritikusok szerint az Apple és a Google alkalmazásboltok magas jutalékdíjai évente dollármilliárdokba kerülnek a fejlesztőknek, feleslegesen magasak és a két cég monopolhelyzetét jelzik. Az óriások szerint a díjakra szükség van a platformok és a fogyasztók biztonságának garantálásához.

Azóta történt

Előzmények