Ömlenek a panaszok az EU-hoz a Google adatgyűjtése miatt

Számos európai ország fogyasztóvédelmi szervezete fordult az adatvédelmi hatóságokhoz a Google adatgyűjtései kapcsán.

A BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet tájékoztatója szerint a francia fogyasztóvédelem sérelmezi (és az adatvédelmi hatóságokhoz fordult) a Google-fiókokon keresztül személyes adatok gyűjtését.

A BEUC szerint nem csak a francia fogyasztóvédelem fordult emiatt az adatvédelmi hatóságokhoz, hanem a görög, a cseh, a norvég és szlovén is. Így tett a holland, a dán és a svéd fogyasztóvédelem is, a németek pedig közvetlenül a Google-nek írtak levelet.

A szervezetek a BEUC szerint a Google fiók regisztrálási folyamatát sérelmezik. Állításuk szerint a Google érthetetlenül és nem teljesen, sőt, félrevezetően fogalmaz a regisztráció egyes lépcsőinél. A panasz szerint a magánszférát tisztelő lehetőségeket úgy állítják be, hogy a felhasználó lemarad az előnyökről. A fogyasztóvédelmek szerint ez meggátolja az embereket az informált döntéshozatalban, továbbá tisztességtelen, nem átlátható és törvénytelen módon dolgozzák fel a személyes adataikat.

A Google szerint a fiók megnyitásakor több opció közül lehet választani, ezeket egyértelműen és könnyen felfoghatóan címkézik. Mindezt kutatások alapján alakították ki, továbbá az adatvédelmi hatóságok útmutatása szerint, és a tesztelők véleményei alapján módosítva. A Google egyszerű és érthető választásokat akar kínálni, közölték.

A Google-re több mint 8 milliárd eurónyi trösztellenes bírságot vetettek ki, két vizsgálat most is folyik a cég ellen. A fogyasztóvédők fokoznák a hatóságokon a nyomást – ha bűnösnek találják az EU adatvédelmi törvényeinek megszegésében a Google-t, akkor a globális árbevételének 2 százalékára is büntethetik.

Azóta történt

Előzmények