Ezúttal francia fejlesztők támadják az Apple-t az App Store miatt

Most francia fejlesztők perelték be az Apple-t, az alkalmazásbolt sérelmezett díjai miatt.

Francia appfejlesztők indítottak pert az Apple ellen, és azzal vádolják a cupertinói óriást, hogy megszegte az amerikai trösztellenes törvényeket, amikor „túlszámlázta” őket a saját alkalmazásboltjának használatára kényszerítésével.

Az Oaklandben beadott csoportos keresetben több nagy médiaszereplő is részt vesz, a panasz alapján az Apple visszaélt monopolhelyzetével, ami az iOS-alapú eszközök appterjesztését illeti – csak egy alkalmazásboltot engedélyez ugyanis.

A vád szerint így 14 éven át, versenyellenes módon 30 százalékos jutalékot vett le az Apple, továbbá 99 dolláros éves díjat is követelt a fejlesztőktől, miközben elnyomta az innovációt és a fogyasztói, választási szabadságot. A vád szerint nincs valós üzleti indoka vagy versenyt segítő magyarázata a stratégiának, az Apple célja a verseny megsemmisítése.

Az Apple nem reagált a mostani vádakra.

Korábban egyébként egy hasonló, kis fejlesztők által indított amerikai perben 100 millió dolláros díjazásban egyezett ki a panaszosokkal az Apple. A vádat ugyanaz a jogi cég képviselte, mint a mostani perben (és ugyanaz, amely hasonló, 90 millió dolláros megállapodást ért el nemrég a Google alkalmazásboltjával kapcsolatban).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények