Feldarabolják a Google-t? Leválhat a reklámokkal foglalkozó üzletága

Elkerülné a Google az újabb trösztellenes pert az USA-val szemben, így kiválhat a cégből a reklámokkal foglalkozó ágazat.

A Wall Street Journal forrásai szerint a Google ajánlatot tett az amerikai hatóságoknak, mert szeretne elkerülni egy újabb trösztellenes pert az USA-val szemben. Ebben azzal vádolnák a céget, hogy a reklámpiacon él vissza fölényével.

Hirdetés

A Google állítólag azt ajánlotta, hogy a reklámok eladásával és weboldalakra, appokba helyezésével foglalkozó üzletágakat kiszervezi egy külön, önálló vállalatba, az Alphabet alá. Ez a cég dollártízmilliárdokat érhet majd.

A Google hivatalosan annyit közölt, hogy igyekszik eloszlatni a hatóságok aggodalmait, az ad tech üzletágat azonban nem kívánja sem eladni, sem elhagyni.


[+]

Egyesek szerint kétséges, hogy a hatóságokat ez a forgatókönyv megnyugtatná, elvégre ugyanúgy az Alphabet alatt marad minden, a Google pedig előnyben lenne a riválisokkal szemben.

A Biden-kormány a jelentések szerint előnyben részesítené, ha eszközeladásokkal oldanák meg a trösztellenes aggályokat. Az amerikai igazságügyi minisztérium már 2020. októberében beperelte a Google-t, az erőfölénnyel való illegális visszaélés miatt, de a briteknél májusban már a második vizsgálat indult el a Google reklámgyakorlatai kapcsán, azzal a váddal, hogy a cég elnyomhatja a riválisokat, és előnyben részesíti a saját szolgáltatásait. Hasonló aggályok miatt európai vizsgálat is indult már tavaly júniusban.

Azóta történt

Előzmények