Így oldaná meg a hallucináló chatbotok problémáját a Google, közbeszól az Intel

Új Bard-funkciókat hozott a Google, a chatbotja a cég szoftvereiből is képes már meríteni. Az Intel eközben pedig kizárná a felhőt, egy AI PC-t emleget, amely offline old meg minden feladatot, új Intel chippel. Az Amazon és az OpenAI is fejleszt.

A Google jelentős újításokat hozott a Bard chatbotjához: a legfontosabb talán, hogy az már képes lesz a saját válaszain tényellenőrzéseket végrehajtani.

Az OpenAI ChatGPT-jével szemben továbbra sem túl népszerű Bard nem lőtt ki olyan mértékben, mint sokan várták, konkrétan augusztusban 87 százalékkal kevesebb látogatót szerzett a riválishoz képest.

Ami a tényellenőrzéseket illeti, a Google hallucinációnak emlegeti azt a jelenséget, hogy a generatív AI gyakran ad pontatlan, nem hiteles, hamis válaszokat. A Bard-használók a jövőben láthatják, hogy a Bard válaszainak mely részei térnek el vagy egyeznek a Google keresési találataival. Ezzel a Bard bevallja, ha nem biztos valamiben, közölték. A Google szándéka az, hogy bizalmat építsen az emberekben a generatív AI iránt, a Bard pedig elszámoltatható legyen.

Erre szükség is lesz, ugyanis a Bard képes már elemezni a személyes Google-adatokat. Ez azt jelenti, hogy a Google egyéb termékeiből képes importálni az adatokat, vagyis a Bard tud keresni a Google Drive-on lévő fájlokban, összegezni a Gmail bejövő üzeneteit, és még sok egyebet tanult. Mindez egyelőre viszont csak a Google appokkal működik, külsős szolgáltatások hozzákapcsolása csak a jövőben válik lehetségessé. Szintén újdonság, hogy a felhasználók meghívhatnak másokat a Bard-beszélgetésekbe.

Az Amazon és az OpenAI is lépnek

Emberszerűbb, generatív AI-funkciókkal igyekszik felturbózni az új termékeket és szolgáltatásokat is bemutató Amazon, amely nagy lemaradásból próbál felzárkózni a riválisok mellé.

Az OpenAI eközben bemutatta a Dall-E 3-at, a legújabb verziót abból az eszközből, amely szöveges utasítás alapján állít elő látványos képeket.

Zuckerberg kutat, közben az ultrahang is AI-alapú lesz

Mark Zuckerberg jótékonysági szervezete, a Chan Zuckerberg Initiative azt tervezi, hogy olyan AI-alapú rendszert épít fel, amely az élet és a tudományok terén, az emberi sejtekkel és betegségekkel kapcsolatban végez majd kutatásokat, nyíltan elérhető AI-modellek segítségével.

A GE HealthCare ezzel párhuzamosan 44 millió dollárt szerzett a Bill & Melinda Gates Foundationtől, hogy AI-alapú ultrahang-technológiát fejlesszen.

Az Intel közbeszól, jön az offline generatív AI

A generatív AI egyik legnagyobb problémája, hogy ami egyszer eljut az AI-hoz, vagyis a felhőbe, az többé nem bizalmas vagy titkos adat. Az Intel ebben nagy lehetőséget lát, ezért AI-alapú chatbotot inkább offline futtatna egy laptopon, nem pedig felhős adatközpontra bízná a munkát.


[+]

A Szilícium-völgyben egy szoftverfejlesztői konferencián demózták az újdonságokat, az érzékeny adatok beküldése nélkül, saját gépen lehetett ChatGPT-szerű technológiát használni. Ez a Meteor Lake laptop-chipnek és az új AI-funkcióknak köszönhető, valamint szoftveres újításoknak.

Így az új laptopok képesek például Taylor Swift mintájára dalokat generálni vagy épp beszélgetni, miközben nem is kapcsolódnak az internetre. A Microsoft Copilot AI-asszisztens is fut majd az Intel-alapú PC-ken, közölte Pat Gelsinger, aki szerint az „AI PC” mindent megváltoztató innováció.

Azóta történt

Előzmények