Nagy üzletet csinál az AI-funkciókból az Adobe, jön az áremelés

Új AI-funkciókkal támad az Adobe, és bár kifizetéseket is ígér egyesek számára, az ügyfeleknek mindez további áremelésekkel jár.

Több hónapnyi tesztelés után a napokban megnyitotta a hozzáférést az Adobe egy halom generatív AI-alapú funkció iránt. Mindez viszont nem csak azzal jár, hogy a funkciókat lehetővé tévő partnereket díjazzák, hanem azzal is, hogy áremeléseket hajtanak végre.

A Creative Cloud előfizetéses szoftverágazatban lévő eszközöket folyamatosan bővítették az utóbbi él évben AI-funkciókkal, például szöveggel is lehet már képeket és képelemeket generálni, félelmetes pontossággal vagy stílusban.


[+]

Az Adobe azt ígéri, jogilag soha nem okoznak majd gondot a generált tartalmakat – mindez azért fontos, mert a legtöbb tech cég azzal küzd, hogy az AI-modellek tréningezésének módja és a felhasznált tartalmak miatt vagy jogdíjakat fizet a médiacégeknek, íróknak és másoknak, vagy csoportos keresetek tucatját kapja a nyakába. Az Adobe állítólag olyan tartalmakat használt, amik vagy nyilvánosak vagy volt joguk azokhoz – pénzügyileg is biztosítja ügyfeleit ezekről az állításokról a cég (korábban a Microsoft is azt ígérte, fizet, ha valaki az általuk generált tartalmak miatt kerül bajba).


[+]

Az Adobe a legtöbb előfizetéses termék árát 2-5 dollárral emeli meg novembertől. A felhasználók bizonyos kreditmennyiséget kapnak az AI-funkciók használatához, ha ezek elfogytak, lehet majd többet vásárolni vagy tovább használni azokat lassú módban. A képtár feltöltését segítőket is fizetik majd, hiszen a munkájuk segít az AI-rendszert tanítani. Idén egyszeri hozzájárulási bónuszt is osztanak a művészeknek, a benyújtott képek száma és azok licencelési mennyisége alapján. Utána évente fizetik a bónuszt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények