India és Vietnám AI-hódítására készül az NVIDIA és az USA

Indiai óriásokkal lépett AI-szövetségre az NVIDIA, többek között India is AI-nagyhatalommá válna. Eközben az USA csúcsra pörgeti az erőforrásokban gazdag Vietnám tech- és chipszektorát, ennek része pedig számos befektetés, megállapodás, ami az NVIDIA-t is érinti, többek között.

Nem titok, hogy India el szeretné érni, hogy chipek és gyártás terén is nagyhatalommá váljon – és a jelek szerint AI terén is. Ezt segíti, hogy az NVIDIA AI-szövetségre lépett több indiai óriással is: a Reliance és a Tata egyaránt közösen fejleszt velük felhős infrastruktúrát, nagy nyelvi modelleket és generatív appokat, de szuperszámítógépek építésében és munkaerő képzésében is kamatoztatják az együttműködést, továbbá magasabb fokozatra kapcsolják az AI-alapú átalakulást minden téren (gyártás, fogyasztói ágazat, stb.).

India legnagyobb cégóriásival ez az együttműködés mély utat nyithat a feltörekvő ország piacán, ami azért is fontos, mert Kína mellett a Közel-Keletre való chipexportot is lekorlátozta az USA.

Az NVIDIA vezérigazgatója az indiai miniszterelnökkel egyeztetett a G20 előtt az ország AI-lehetőségeiről. A vállalat közel monopolhelyzetben van az AI-rendszereket ellátó eszközök biztosítása terén. A legújabb Grace Hopper szuperchiphez is hozzáfér majd az együttműködés keretében a Reliance.

India új AI-képességeit számos projektben, a chatbotok fejlesztése mellett a gyógyszeriparban, a kereskedelemben, a telekomszektorban, a pénzügyekben vagy a klímakutatásban is kamatoztatnák. Ezen felül a Reliance még chipgyártásna is kezdene, vélhetően itt is jól jön majd ez a tudás.

Az USA a csúcsra löki Vietnám tech- és chipszektorát

Joe Biden amerikai elnök Hanoiba történő látogatása több szempontból is érdekes volt, ezek egyike, hogy az amerikai és a vietnámi tech, félvezetőipari és repülési szektorok legnagyobb cégeinek vezérigazgatói is jelen voltak a hét elején indult találkozókon.

Számos megállapodás, befektetés és együttműködés indult el, többek között az AI terén is. A Google, az Intel, a Marvell, a GlobalFoundries, a Boeing vezetője is jelen volt például.

Biden hangsúlyozta, hogy elmélyül a két ország együttműködése a felő, a félvezetők, az AI terén, Vietnám pedig kulcsfontosságú a kritikus nyersanyagok biztosítása terén is, hiszen ilyen téren a világ második legnagyobb készletei állnak rendelkezésére, ez az EV-k kapcsán is nagyon fontos.

A diplomáciai kapcsolatok megújítása mellett egyértelművé vált, hogy Vietnámból tech- és chiphatalmat csinál az USA, főleg a chipgyártásban erősítenék az országot, csökkentenék a Kína jelentette kockázatokat és feszültségeket.

A Microsoft AI-alapú megoldásokat gyárt majd Vietnám számára, de az NVIDIA is beszáll, AI-vonalon segíti az ország több óriási cégét is. Több chipipari befektetést is elindítottak amerikai cégeken keresztül, a Marvell és a Synopsys is építi chiptervező központokat az országban.

Azóta történt

Előzmények