Beindul a Google AI-alapú pénzgyára

Rengeteg üzleti AI-eszközt mutatott be a Google, sok az új együttműködés és fejlesztés. Most már a Google is pénzt szeretne látni az AI-újításokból.

Sok érdekességet hozott magával a 2023-as Google Cloud Next konferencia. A Google rengeteg fejlesztést és együttműködést mutatott be, lényegében elindul az a folyamat, amely révén már pénzt szeretnének látni az AI-fejlesztésekből.

A héten a Google elérhetővé tette az AI-alapú eszközeit az üzleti ügyfeleknek, havi 30 dollárért – épp annyiért, amennyibe a Microsoft Copilot AI-alapú irodai szoftvercsomag kerül (a Teamsszel és az Outlookkal).

Sok más céghez hasonlóan a Google is rengeteg pénzt öntött az AI-fejlesztésekbe, részben azért, hogy utolérje a Microsftot és az OpenAI-t. A San Franciscóban bemutatott újdonságok között új, egyedi AI-chipek és AI által generált képeket azonosító, vízjelező eszköz vagy biztonsági kiegészítő is volt.


[+]

Szintén új a Duet AI in Workspace, amely az appokban segíti az ügyfeleket dokumentumokat, e-maileket írni vagy épp egyedi vizuális elemeket gyártani. Állítólag hatalmas erre a kereslet, ezért tovább bővítik a lehetőségeket, amelyeket már több mint 1 millióan teszteltek. A következő hónapokban még több eszköz válik elérhetővé, például fogyasztóknak és kkv-knak is.

Együttműködések, még a Metával is

Első körben tehát a nagy cégeket vették célba az újításokkal, a felhős szoftverek új ügyfelei közé olyanok tartoznak például, mint a General Motors vagy az Estee Lauder.

Thomas Kurian, a Google Cloud vezetője szerint az ő nagy céges ügyfeleik más tempót diktálnak. Ők jelezték feléjük, hogy lassan haladjanak, mert fontos, hogy stratégiai szoftverfejlesztésként kezeljék az egészet. Az iparágat letarolta a FOMO-hangulat, mindenki úgy érezte, hogy benne kell lennie a generatív AI-ban. Vagyis a cégek úgy érzik, lemaradnak és kimaradnak, ha nem részesei a trendnek.

A Google üzleti felhős szolgáltatása egyébként 20 AI-modellel bővült, így már 100-at kínál. Többek között elérik már az ügyfelek a Meta LLaMa 2 AI-modelljét is vagy éppen az Anthropic Claude 2-t. A saját infrastruktúráját is fejlesztette teljesítményben és funkciókban a Google. Az új szöveges modell neve például PaLM, a felhasználó ezzel több szöveget vihet be, hogy könnyebben dolgozza fel a hosszú dokumentumokat, könyveket, jogi anyagokat.


[+]

Az AI-generálta képek vízjelezését a SynthID végzi, az emberi szem számára látható módon módosítják a digitális képfájlt. Akkor sincs gond, ha utólag manipulálják vagy változtatják a képet. Az irodai szoftverek és biztonsági eszközök is frissültek, az Oracle-től is portolhatóak már az adatbázisok egy nyílt forráskódú verzióba.

Új korszakot nyit a Google és az NVIDIA együttműködése is. Az NVIDIA H100 GPU-k a bő 30 ezer dolláros áruk ellenére is hiánycikknek számítanak. A Google Cloud a H100-alapú A3 GPU virtuális gépekben az NVIDIA chipeket a saját, egyedi tervezésű 200 Gbps-os IPU-kkal kombinálja. Az A3 már a jövő hónapban elérhető lesz.

Az ötödik-generációs TPU teljes bemutatója előtt hozzáférést engednek továbbá egy generatív AI-ra és nagy nyelvi modellekre optimalizált verzióhoz. A TPU v5e-t LLM-ek tréningezésére tervezték, de tartalmakat is kiszolgál. Annyira viszont nem erős, mint az ötödik-generációs AI-chip. 256 TPI v5e összekapcsolásával mindenesetre egyfajta szuperszámítógépet rak össze a Google, ezekből pedig több podot illeszthet össze az ügyfél, ha komplexebb számításokat akar megoldani.

Ezen felül pedig az ex-Intel-ügyvezetőkből összeállt Ampere Computing csúcslapkáit is alkalmazza már a Google Cloud.

A generatív AI-t pedig az USA után Japánban és Indiában is beépítik a keresőbe.

Azóta történt

Előzmények