Hirdetés

Szabadságot a biztonságért

Mint a híradásokból ismert, a francia felsőház pénteken a terrortámadások miatt három hónapra növelte a szükségállapot időtartamát az országban. Az új törvény azonban nem egyszerűen határidő-kiterjesztés, hanem több új rendelkezéseket is tartalmaz: többek között kiterjesztette a rendőrség hatáskörét, és ez azt jelenti, hogy a hatóságok ez idő alatt házkutatási parancs nélkül lefoglalhatnak elektronikus eszközöket, illetve bírói végzés nélkül kényszeríthetik a távközlési szolgáltatókat weboldalak blokkolására.

Minderre francia jogvédők mutattak rá, amikor a Nemzetgyűlés, a parlament alsóháza csütörtökön elfogadta a törvényjavaslatot. A La Quadrature du Net közleménye arra mutat rá, hogy a korábban meghatározott 12 nap helyett a három hónapig tartó szükségállapot bevezetését nem támasztották alá igazán komoly indoklással. Legalábbis, írják elemzésükben, a szükségállapot első pár napja alatt is számtalan olyan akciót folytatott a rendőrség, melyek nem álltak összefüggésben a terrortámadásokkal, így felidézik egy rendőrállam rémálmát. Ráadásul a három hónapot is meg lehet hosszabbítani egy egyszerű parlamenti voksolással.

Emellett amiatt is aggódnak, hogy az eszközlefoglalások ellenőrizetlensége oda vezethet, hogy a rendőrség bárkitől bármit lefoglalhat, átkutathat, függetlenül attól, hogy az illető gyanúsítható-e a terrorizmussal való kapcsolattal, vagy nem, mivel a szabályok szabadon értelmezhetőek. Ugyanezt gondolják a weboldalak letiltásáról is.

Azóta történt

Előzmények